Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background

Vila, dvala, sömn

Varför sover vi? Hur sover vi? Sover allt som lever? Det är frågor som jag funderar över tillsammans med min son.

Uppdragsgivare

Eget projekt

Kreativt område

Illustration

Teknik

Blandteknik, Collage, Digitalt

Uppdragstyp

Bilderbok, Läromedel
Brunbjörn (Ursus arctos)
Brunbjörnen lever mest på växter. Bristen på mat gör att björnen sover bort vintern. På hösten går den i ide i en utgrävd myrstack, under en stor sten, i en bergskreva, eller i en grävd jordhåla. Efter fem till sju månader, kommer björnen ut. Under tiden i dvala äter och dricker björnen ingenting, utan lever på fettreserver som den byggt upp under hösten. Hjärtat slår långsamare än normalt och kroppstemperaturen sjunker. Matsmältningsapparaten fungerar inte och unrinproduktionen upphör helt.
Rödräv (Vulpes vulpes)
Under hösten blir rödrävens päls längre. Vinterpälsen håller djuret varmt under den kallare årstiden. I början av våren fäller räven vinterpälsen och skiftar till en kortare sommarpäls. De stora och spetsiga öronen är ungefär av huvudets halva längd.
Hasselmus (Muscardinus avellanarius)
Hasselmusen är en liten gnagare som tillhör familjen sovmöss. Övervintrar från oktober till april eller maj. Under vinterdvalan sjunker kroppstemperaturen markant. Hasselmusen vistas huvudsakligen i träd. Sommarboet, som byggs av löv, mossa, torrt gräs, ormbunkar och andra växtdelar, fästs på grenarna av någon tät buske. Vintern tillbringar den i ett väl ombonat bo under trädrötter, i trädhålor och liknande. Hasselmusen är fridlyst i Sverige. Eftersom den är beroende av buskar och sly för skydd och näring försämras dess överlevnadsmöjligheter kraftigt när undervegetationen röjs. På grund här av har arten minskat i norra Europa, exempelvis i England, Danmark och Sverige. 
Hasselmusen är Närkes landskapsdjur.
Hur sover en fjärilslarv?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer