Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background
illustratörcentrum kataloguppslag,  ett grönområde/ park där människor sitter på filtar. Barn leker i träden och det är försommar.
Illustration: Josephine Ekdahl, eget projekt

Aktuella tips och utlysningar i maj 2024

Maj bjuder på kurser i bland annat säljteknik och marknadsföring på sociala medier. Dessutom pågår utlysningar för offentlig konst och kulturframträdanden.

Utlysningar

FÖRLÄNGD DEADLINE – OCH PLANERAD TURNÉ FÖR VYKORTSPOPUPEN!

Spännande nyheter! Vi kan nu meddela att det finns intresse för att visa vykorten även på Bokmässan i Göteborg i höst. Ytterligare datum och platser runt om i landet kan dyka upp, så passa på att skicka in ditt bidrag för att synas inför potentiella uppdragsgivare och branschfolk på flera platser i Sverige. Välkommen att bidra med ditt vykort! Deadline är förlängd till 12 maj. Läs mer om hur du medverkar.

Open call: offentlig konst till Kulverttrilogin på Östra sjukhuset

Västra Götalands konstenhet bjuder in verksamma konstnärer att lämna intresse via anbudsansökan till konstuppdrag till Kulverttrilogin, Östra sjukhuset Göteborg. Konstuppdrag 1 efterfrågar ett flerkanaligt videoverk för en 49 meter lång korridor och konstuppdrag 2 söker ett konstverk som kan ta upp stora delar av en 76 meter lång kulvert. Ansök senast den 12 maj via Västra Götalands upphandlingssystem.

Open call: pitcha dig för Västsvenska författardagar

Serietecknare, illustratörer författare och skribenter bosatta i Västra Götaland har nu chansen till fler uppdrag inom kuturarrangemang. Oavsett om du är debutant eller etablerad, skriver eller skapar med bild för barn, unga eller vuxna, skriver prosa, poesi, fakta är du välkommen att söka. Den gemensamma nämnaren är att du vill presentera/pitcha dig och ditt författarskap/din konstnärliga verksamhet, för att göra framtida framträdanden på bibliotek, skolor, festivaler eller på andra typer av arrangemang. Ansök senast 15 maj. Läs mer om utlysningen och ansökan hos Västra Götalands kulturförvaltning.

Svenska kyrkans kulturstipendium

Svenska kyrkans kulturstipendium vänder sig till konstnärligt verksamma inom alla konstformer, inget medlemskap i kyrkan krävs för att ansöka. Fem stipenider á 100 000 kr delas ut. Stipendierna är ett sätt att uppmuntra kulturutövare till arbeten om livsfrågor, kristen trostolkning eller centrala religiösa motiv. Läs mer och ansök senast 15 maj kl 12.00.

Ester Lindahls resestipendium för konstnärer

Stipendiefonden delar årligen ut resestipendier till konstnärer upp till och med 40 år, som avslutat sin utbildning och är yrkesverksamma. Ansökan görs via post och måste vara poststämplad senast 15 maj. Läs mer om vad ansökan ska innehålla på minnesfondens webbplats.

Utlysning: unga konstnärer leder skapande workshops – Lund

Kulturföreningen Medvind söker unga konstnärer (18-28 år) som vill leda skapande drop-in workshops för barn i Lund, i september. Arvode 4520 kr för 2 h workshop och 2 h för- och efterarbete. (5650 ink. moms). Läs mer om utlysningen och ansök senast 20 maj, gärna tidigare. Kulturföreningen kommer att kontakta intressenter löpande – vänta inte med att skicka in ansökan.

Tävla med dina illustrationer på Ilustrofest! – internationellt

Ilustrofest är en internationell festival för illustration som hålls i Belgrad den 5-12 juli. Professionella illustratörer i hela världen är inbjudna att tävla med sina illustrationer i kategorierna: Bokillustrationer, Redaktionella illustrationer (tryck och webb), Illustrationer inom design/reklam, Egna illustrationsprojekt, Illustrationer för projekt inom social hållbarhet.

Du kan anmäla upp till 10 illustrationer i varje kategori. Ingen anmälningsavgift tillämpas. Anmäl senast 24 maj. Läs mer om hur du anmäler dina illustrationer och vad illustrationen ska innehålla, på tävlingssidan på Ilustrofests webbplats.

Kreativa Europas mobilitetsstöd för individer

Det här stödet syftar till att underlätta resor, samarbeten och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella, inom länder som ingår i Kreativa Europa. Ansök senast 31 maj. Via Kulturrådet kan du se ett webinarium om stödet och hur du ansöker.

Open call: arvoderad kurs i att hålla workshops – Västerbotten

Är du verksam i Västerbotten? Konstdepartementet är en förmedlingsplattform för uppdrag inom Skapande skola. Tillsammans med samarbetspartners bjuder de in till en arvoderad fortbildningskurs (9000 kr exkl moms) som ger dig fördjupade kunskaper inom estetiskt lärande och konstpedagogik, samt praktisk kunskap om medskapande konstnärliga processer. Tanken är att du efter avslutad kurs har ett workshopkoncept som är redo att presenteras på Konstdepartementets digitala plattform. Kursen innehåller fyra träffar som sker i slutet av september till slutet av oktober. Ansök om en plats senast 9 juni via Konstdepartementet.

Medverka i att utveckla kultur för barn och unga i Norrbotten

Ett nätverk för kultursamordnare i Norrbottens kommuner har i samarbete med Riksteatern Norrbotten och med stöd av Region Norrbotten arbetat fram ett underlag för en webbportal. Den ska underlätta kultursamordnarnas arbete med att tillgodose alla barn i Norrbottens rätt till professionell kultur. Illustratörcentrum ser att initiativet kan gynna möjligheterna för medlemmar att hitta uppdrag inom tex Skapande skola.

Är du verksam i Norrbotten? Erbjuder du en programpunkt, workshop, utställning eller kulturaktivitet för barn och unga (eller skulle du vilja göra det)? Välkommen på en digital dialogträff om Kulturbron 11 juni, kl 15:00-16:00. Du kan också fylla i en enkät som hjälper nätverket att skapa en så effektiv webbportal som möjligt.

Rådgivning inför ansökningar

Vill du ansöka om stöd men är osäker på hur du gör en bra ansökan? Illustratörcentrum uppmärksammar att fler regionala kulturförvaltningar och andra aktörer erbjuder råd till den som vill söka stöd och stipendier, och uppmuntrar den som vill ansöka stöd från regionala kulturförvaltningar att dra nytta av den hjälp som erbjuds. Även Konstnärsnämnden samlar information till den som är ovan eller osäker på att ansöka. Kontakta din regionala kulturförvaltning och fråga vilka ansökningar som kan vara aktuella för dig, och om de erbjuder digitala informationsmöten eller personlig rådgivning inför ansökningar.

Event och kurser

Frukostsamtal med Konstkonsulenterna i Sverige – distans

Konstkonsulenterna i Sverige fortsätter med digitala frukostsamtal under våren 2024 där konstnärer och aktörer inom konst- och näringsliv ger olika perspektiv på kulturella kreativa branscher. Alla samtal strömmas via samma videolänk.
8 maj, 8:30-9:30 PUNKS ­– Passionsdriven Utveckling av Näringsliv Kultur och Samhälle

Föreläsning: Karl-Erik Forsberg, från handsättare till bokstavskonstnär – Stockholm

Följ med på en typografisk resa genom 1900-talet, sedd från en riktig pionjärs synvinkel.
Karl-Erik Forsberg (1914–1995) är mest känd för typsnittet Berling antikva, sina bokomslag och logotyper. Efter två decennier som konstnärlig ledare vid stora boktryckeriförlag startade Forsberg en egen grafisk studio. Vilken betydelse har hans insatser idag? Kungliga Biblioteket i Stockholm bjuder in till en gratis föreläsning, ingen föranmälan krävs. 15 maj, kl 17:30. Läs mer på Facebook-evenemanget.

Din frilansekonomi – endagskurs på distans för dig i Norrbotten och Västerbotten

Få en helhetsbild av skatter, ekonomi, pension och i vilken form du kan och vill organisera ditt frilansande yrkesliv. Och när och hur du skall planera ditt pensionssparande. North Creative Nodes bjuder på en föreläsning med Mats Möller som har arbetat på kulturinstitutioner och i det fria kulturlivet. Han driver idag en redovisningsbyrå nischad på kulturarbetare. Onsdag 15 maj 9.30-15.00. Gratis, anmälan krävs. Begränsat antal platser!

Digital föreläsning: Introduction to Figma

Technigo arrangerar en föreläsning på engelska som riktar sig till dig som vill komma igång med Figma, ett verktyg för samarbete och designprocesser.
Get an introduction to the tool by design coach Natalié, and explore how professionals are using Figma in their daily work. Expect hands-on learnings and direct insights in the life of a UX/UI designer and programmer. Tag along as we talk about the latest Figma trends, such as auto-layout, dev mode, prototyping and more. As always, ask your questions during the session and get answered live! Måndag 13 maj 15.00-15:40. Gratis, anmälan krävs.

Digital föreläsning: How to Build an Attractive LinkedIn Profile

Technigo arrangerar en föreläsning på engelska som riktar sig till dig som använder LinkedIn för att söka jobb och uppdrag. Föreläsningen fokuserar på techbranschen men kan vara relevant för dig som vill slipa din presentation mot uppdragsgivare i allmänhet.
Are you curious about what to highlight on your profile as a career changer, are new in the industry or just looking for some handy insider tips. Come join us and find out what a recruiter looks at on your profile, what catches the eye—and what does not. Onsdag 15 maj 15.00-15:45. Gratis, anmälan krävs.

Seminarium: Så skyddar du dina immateriella rättigheter! – distans

Konstnärernas Riksorganisation bjuder in till en kortkurs för dig som vill stärka din kunskap om dina rättigheter till dina verk. Från upphovsrätt, patent, varumärkesskydd och designskydd – till företagshemligheter för idéer, kunskap och annan specifik information, och/eller geografiska indikationer om du arbetar med lokala konsthantverkstraditioner. Lyssna till KRO:s förbundsjurist Katarina Renman Claesson och Patent och Registreringsverkets Markus Dahlberg, målgruppsansvarig för småföretags skydd av immateriella tillgångar, den 17 maj kl 10:00-11:30. Gratis, anmäl dig för en länk till Youtube-seminariet.

Digital föreläsning: Att söka offentliga gestaltningsuppdrag – distans

Hur hittar man ett offentligt gestaltningsuppdrag? Och hur påverkar upphandlingsreglerna dig som konstnär? Region Uppsala bjuder in konstnärer verksamma i länet att lära sig mer om lokala förutsättningarna för att söka gestaltningsuppdrag från Region Uppsala och Uppsala kommun, och ger tips om kommande utlysningar. Föreläsningen hålls 21 maj klockan 15:00–16:15. Läs mer hos Region Uppsala.

STPLN:s gratisworkshops för frilansare – Malmö

Välkommen till nya, korta och kostnadsfria kurser! Under mars och april hålls kurserna på engelska.
How not to be a sell-out (while selling out), 14 + 21 May, 12.14 (two sessions): effective self-promotion that aligns with your artistic integrity, and the differences in communication, marketing, and branding.
Copyright & Contracts, 11 June, 13.30-16, news and basic knowledge of copyright, templates for agreements/contracts

Stockholms Internationella Seriefestival

Den 25-26 maj pågår den tjugosjätte upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival [SIS] på Kulturhuset vid Sergels torg. Välkommen till ett myller av internationella gäster, scenprogram, marknad, filmvisningar och workshops!

Kurs: Nå ut med din konst via sociala medier – distans

Hur kan vi som verksamma konstnärer och formgivare använda oss av sociala medier för att nå ut bredare? Vilka plattformar är relevanta? Vilka verktyg och strategier kan vara till hjälp? Och hur kan vi samarbeta och utbyta tjänster via sociala medier? Kulturakademin och Svenska Tecknare har tagit fram en kurs som ges helt digitalt. Ansök senast 20 maj på Kulturakademins webbplats.

Kurs: Visualisering vid offentlig gestaltning – lär dig att kommunicera dina idéer mot beställare – distans/Göteborg

Nyfiken på uppdrag inom offentlig konst? Kulturakademin har tagit fram en kurs som riktar sig till dig som är yrkesverksam bild- & formkonstnär och vill utveckla din förmåga att visualisera dina idéer gentemot en beställare. Kursen utgår ifrån skissen som presentationsmaterial. Du får en introduktion till förhållningssätt kring vilka tillverkningsmöjligheter och materialval som passar i offentlig miljö, och undersöker vad den fria konsten och konsthantverket kan lära sig ifrån andra närliggande branscher. Ansök senast 28 maj på Kulturakademins webbplats.

Föreläsning: Kartläggning av uppdrag inom offentlig konst

Upphandlingsbryggan har samlat statistik och uppgifter från alla regioner och närmare 190 kommuner i Sverige om inköp av offentlig konst. Den 31 maj kl. 9.00 berättar de om vad de fått fram i sin kartläggning. Läs mer och anmäl dig till föreläsningen.

Kurs: Från säljskygg till säljtrygg – distans/självstudier

Vilka kunder vill du ha? Vilka samarbeten vill du bjudas in till? Målet med denna kurs är att ge grunderna i det praktiska hantverket kring det säljarbete som ibland krävs för att få göra det man drömmer om. Kursen har ett avdramatiserande fokus, där det handlar om den slags vardagskommunikation som leder dig i den riktning och till det mål dit du vill komma. Kulturakademin arrangerar denna självstudiekurs som genomförs digitalt. Ansök om en plats senast 23 juni på Kulturakademins webbplats.

Sommarkurs i riso-tryck – Sunne

RisooPrint bjuder in till två fyradagars kurser i Värmland. 29 juni - 3 juli arrangeras en utforskande grundkurs med din kreativitet och trycktekniken risografi i centrum, som passar dig som saknar tidigare erfarenhet av att skapa med risografi. 3 juli – 7 juli hålls kursen Zines and Artist Books, som utöver handledning i risotryck också täcker vik-och bindtekniker. Kursen passar den som vill skapa fritt i en kreativ miljö där fokus ligger på analogt skapande och bearbetning till olika bokformat. Läs mer och boka plats hos RisooPrint.

Publicerat 6 maj 2024