Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background

Hemmaresidenser 2021

Illustratörcentrum har med stöd av Region Stockholm kunnat stötta kreatörer med ett antal stipendier för enskilt residensarbete under pandemin. Syftet med stipendierna har varit att fördjupa och utveckla sitt bild- och formskapande från hemmet eller studion. Totalt utsågs 7 stipendiater för enskilt residensarbete; Svetlana Hällsten, Iso Lindh, Robin Enström, Malin Erixon, Lisa Medin, Isabel Fahlén och Elin Sandström – här kan du läsa mer om deras projekt! Fler bilder från hemmaresidenserna hittar du på vår Instagram.

Svetlana Hällsten – Barnbok

Hej Svetlana, hur går det med ditt projekt!?
Jag jobbar rätt mycket med mitt projekt och ibland känns det som om tiden inte räcker till, man vill tänja på dygnet så att det blir fler timmar. Eller så är det bara jag som vill att allt ska ske på en gång. Hur som helst så är det fantastiskt kul det jag gör – en bilderbok för barn – och jag längtar efter den dagen när den blir färdig och läst av andra!

Hemmaresidens – vad innebär det för dig?
Min lägenhet där jag bor är min hemmaresidens. Det kan vara en utmaning att ha sin arbetsplats hemma, särskilt när man målar, klipper och gör kollage, det finns inte tillräckligt med plats och det blir lätt så att man börjar fokusera på annat. Men det finns fördelar också så klart. Man kan skissa liggandes i sängen eller göra research i soffan med en kopp te i handen. Och så sparar man tid på att slippa åka någonstans, man kan börja jobba direkt när man vaknat och ätit frukost.

Hur har det senaste året påverkat dig som kreatör?
Det senaste året har påverkat mig ganska mycket, ekonomiskt först och främst. Jag hade två samarbetsprojekt som blev inställda p g a pandemin och allt som den innebär. En utställning ställdes in samt en flyttades längre fram till sommaren.

Har du några tips för att bibehålla kreativiteten?
Jag är en person som alltid är på. Det strömmar hundratals idéer och olika koncept per minut i mitt huvud och jag kan jobba dygnet runt vilket sliter på kroppen. Så mitt tips är: vila ofta! Titta ofta på andras verk och dina favoritkonstnärer och skapare. Jag har en massa inspirationsbilder till hands som jag jämnt bläddrar i och det ger mig mycket energi och lust att skapa.

Vad ser du fram emot 2021?
Året 2021 är jag klar med min bok – detta är min dröm. Jag måste hitta vägar att kunna publicera den på, det blir spännande att se hur jag lyckas!

Iso Lindh - Serieteckning

Hej Iso, hur går det med ditt projekt?
Framåt men inte direkt spikrakt! Målet att hitta en hyfsat smidig arbetsprocess för att göra faktaserier, jag testar olika upplägg för research, manus och teckning. Har inte hittat de snabba lösningarna än, men jag har ringat in moment och arbetssätt som tar mer tid än jag trodde. Det är fruktansvärt kul att få läsa in mig på ämnen och att försöka avkoda andra serieskapares metoder för att presentera fakta.

Hemmaresidens – vad innebär det för dig?
Det här är mitt första stipendium – jag är van vid att jobba hemifrån men inte vid att ha tid eller råd att utveckla mitt seriehantverk. Ironiskt nog är ett av mina jobb att lära ut serieteckning, där brinner jag för att mina kursdeltagare ska testa många olika arbetsprocesser och hitta den som passar dem. Nu är det som att jag får hålla en kurs för mig själv!

Hur har det senaste året påverkat dig som kreatör?
Ekonomiskt. Samordnarna på studieförbunden jag jobbar för har gjort sitt allra bästa för att planera för ändrade restriktioner, kurser har flyttats, ställts in, omvandlats till distansundervisning. Men oberäknerligheten gör det svårt att planera resten av livet, och det spiller över på mina andra jobb.

Har du några tips för att bibehålla kreativiteten?
Kvantitet framför kvalitet! Pyttesmå projekt är skitbra för att testa nytt, sänka prestationsångest och låta magkänslan komma till tals. Den har ofta vettigare saker att säga än huvudet.

Vad ser du fram emot 2021?
Göra faktaserier, såklart! Helst snabbt! Jag kommer fortsätta försöka knäcka koden för en smidig arbetsprocess.

Robin Enström – Signage/ Grafisk Form

Hej Robin, hur går det med ditt projekt?
Det går, har precis haft en dålig dag när inget gick som jag ville, men det känns som att det är ”lag” i den kreativa processen; först känns allt toppen, sen kommer en dal neråt där allt man gör är värdelöst, men troligtvis tar man sig ur starkare och med mer energi. Samtidigt är tanken att testa och utvecklas så det vore konstigt att inte misslyckas ibland.

Hemmaresidens – vad innebär det för dig?
En paus i allt, där jag kan grotta ner mig i det jag älskar! Nu blev inte min hemmaresidens hemma utan på vinbaren Savant som lånar ut sitt skyltfönster till mig. Där fördjupar jag mig i ämnet ”modern skyltmålning”, varje dag målas ett ny illustration upp som dagen efter suddas bort och ersätts med en ny. Jag är där på morgonen innan de öppnar kl 12 och sen åker jag hem och förbereder nästa dags projekt. Idén är att utveckla mina kunskaper i storskalig illustration på glas. Först sökte jag ett fönster i t.ex. en nedlagd lokal, men detta är bättre med en verksamhet som jag måste förhålla mig till – det gör mig kreativ att ha ”ramar”.

Hur har det senaste året påverkat dig som kreatör?
Tappade uppdrag och framförallt en osäkerhet, jag trodde ett tag att mitt frilansande var över. Jag blev själv diagnostiserad med en sjukdom förra årsskiftet, sen kom corona och då kändes allt kört, men tack och lov har saker löst sig. Jag har varit tvungen att jobba extra för att ihop det, men samtidigt har jag små kostnader i företaget och studio hemma så jag har klarat mig okej ändå.

Har du några tips för att bibehålla kreativiteten?
Lås in telefonen, ta bort sociala medier! Iallafall under längre perioder av dagen då du är kreativ.

Vad ser du fram emot 2021?
Att träffa nya och gamla kunder och att saker ska hamna i något slags normaltillstånd. Men 2021 känns helt klart redan bättre än 2020!

Malin Erixon – Animation

Hej Malin, hur går det med ditt projekt!?
Tack, det går framåt! Jag arbetar just nu med att designa karaktärer, skapa bakgrunder och animation till min film ”Kikaren”. Ambitionen är att filmen ska lämpa sig för barn såväl som vuxna. Det ställer nya krav på mig då jag tidigare uteslutande arbetat mot en vuxen publik. Men jag är på en angenäm plats i processen där jag kan sitta och lyssna på poddar samtidigt som jag arbetar. Och jag har snart kryssat över hälften av rutorna på min stora storyboard-vägg här i hemmaateljén!

Hemmaresidens – vad innebär det för dig?
Det har gett mig möjlighet att putsa lite extra på mina statist-karaktärer samt att göra en scen längre. Men mest har det fungerat som en uppmuntran – som kommit med energi och inspiration – något som har varit extra svårt att hitta under denna tid av pandemi och avskildhet.

Hur har det senaste året påverkat dig som kreatör?
Jag brukar kalla mig själv ensamvarg. Men jag märker tydligt att avsaknaden av de sociala sammanhang jag är van vid, får konsekvenser för kreativiteten, humöret och den mentala hälsan. Samtidigt skattar jag mig lycklig, som har mat på bordet, tak över huvudet, vänner, familj och ett arbete jag tycker om. (Och inte minst, en fin arbetskamrat i katten Lori). Pandemin har påverkat min verksamhet praktiskt också. Konkreta uppdragsförfrågningar har dragits tillbaka och i mars förra året när min kortfilmsserie, ”Sällskapet – intervjuer ifrån alltings mittpunkt”, lanserades fick flera evenemang ställas in.

Har du några tips för att bibehålla kreativiteten?
Oj… svårt. Den kommer ju och går hela tiden. För mig handlar det ofta om att bara göra. Har man en dålig dag (eller vecka) kan man passa på att få sådant gjort, som inte kräver lika mycket tanke eller känsla. Någon tråkig administrativ syssla, som ändå måste göras. Jag brukar också se till att avsluta dagen med en påbörjad bild. Så att jag inte behöver starta nästa dag med ett tomt papper.

Vad ser du fram emot 2021?
Jag ser fram emot umgänge på nån svettig krog där alla sitter alldeles för nära och liksom flåsar varandra i ansiktet för att vi är så glada att se varandra igen. Men framförallt blir det fint att kunna gå på teater, bio, utställningar, evenemang med mera igen.

Lisa Medin – Serieteckning

Hej Lisa, hur går det med ditt projekt!?
Till en början gick det uruselt, första veckan satt jag panikslagen och stirrade rakt ut i luften. Sedan började jag sätta enkla mål och bestämde att ingen behövde se exakt allt i processen – då lossnade det någorlunda. Nu har jag till och med lite kul.

Hemmaresidens – vad innebär det för dig?
Att öronmärka tid åt att tillåta mig att vara dålig på något medan jag lär mig. Mitt projekt för hemmaresidenset går ut på att förstå färg bättre, och i synnerhet hur jag kan använda det i mitt serietecknande. Det låter oerhört grundläggande (och det trodde jag dessvärre också till en början) men likt många som över tid har jobbat ihop ett manér, gjorde jag tidigt misstaget att falla tillbaka på en slags standardfärgläggning. Det är först nu som jag börjat inse hur outvecklad min syn på färg är.

Hur har det senaste året påverkat dig som kreatör?
Det såg tufft ut till en början med flera inställda uppdrag, men sen har den största smällen inte varit inte ekonomisk, konstigt nog, eftersom jag hade privilegiet att få stöd från Författarfonden samt fick ett krisstipendium. Istället är det isoleringen som varit svårast. Jag är ganska social till att börja med, men serierna har ändå varit min räddning. Så snart jag känner hopplöshet inför läget så minns jag att jag trots allt kan göra det jag blir gladast av, det har inte pandemin rått på. 

Har du tips för att bibehålla kreativiteten?
Det här är så larvigt enkelt, men jag började promenera till och från ateljén under pandemin. Jag tror också det är viktigt att försöka utmana sig och konsumera annan kultur än det man brukar falla tillbaka på, även om jag själv är urusel på den punkten. När det känns träligt går det att byta mellan olika moment, t.ex tusch och bildmanus. När man varit borta för länge upplever jag att det ofta svårare att komma tillbaka till ett projekt – men ibland behöver man också exakt det! Komma tillbaka och se allt med nya ögon.

Vad ser du fram emot 2021?
När vi kan hålla seriefestivaler igen, jag har dagdrömt om att försöka sätta ihop och trycka upp något fint. Sedan hoppas jag att ett bokprojekt ska komma igång närmare hösten, men mest av allt vill jag bara ha maximalt med tid att få klart så många sidor som jag bara kan till min seriebok. 

Isabel Fahlén – Animation

Hej Isabel, Hur går det med ditt projekt?
Det går bra! Jag gör ganska många olika saker samtidigt nu. Dels håller jag på att avsluta ett eget filmprojekt som jag jobbat med länge. Sen håller jag på att starta igång ett nytt filmprojekt tillsammans med Linda Boodh som jag jobbat med en del. Jag försöker också få tid till att testa och experimentera med animation så mycket som möjligt under den här perioden. Så det blir lite av varje!

Hemmaresidens, vad innebär det för dig?
Det innebär att jag kan pausa mitt extrajobb inom skolan och får tid att lägga på mitt arbete med animation. Det känns väldigt kul och mysigt att jobba hemma nu och det flyter på bra, jag känner mig väldigt kreativ!

Hur har det senaste året påverkat dig som kreatör?
Det har ju varit ganska deppigt ekonomiskt med alla uteblivna uppdrag. Mitt extrajobb tog mycket tid och energi så det blev inte mycket över för min konstnärliga verksamhet. Jag fick säga upp min ateljéplats också, men jag bor stort så det funkar bra ändå

Har du några tips för att bibehålla kreativiteten?
De viktigaste förutsättningarna för mig är nog just tid och energi, det är svårt att vara kreativ om man jobbar för mycket med annat. Jag behöver kontinuitet och dagsljus. Så ett lite dåligt tips tyvärr för det kan man ju inte alltid styra över.

Vad ser du fram emot 2021?
Jag ser fram emot att bli klar med min film och att dyka in i det här nya projektet. Lite fler uppdrag det här året vore kul också Sen hoppas jag att världen ska börja bli lite mer som innan igen, saknar det sociala och kulturella utelivet så himla mycket!

Publicerat 14 juni 2021