Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background
Illustration: Mariana Salimena, ur egna projektet Salt Kiss

Aktuella tips och utlysningar i juni 2024

Upphovsrätts-workshop, självstudiekurser och några heta utlysningar samsas i månadens tipslista!

Utlysningar

Open call: arvoderad kurs i att hålla workshops – Västerbotten

Är du verksam i Västerbotten? Konstdepartementet är en förmedlingsplattform för uppdrag inom Skapande skola. Tillsammans med samarbetspartners bjuder de in till en arvoderad fortbildningskurs (9000 kr exkl moms) som ger dig fördjupade kunskaper inom estetiskt lärande och konstpedagogik, samt praktisk kunskap om medskapande konstnärliga processer. Tanken är att du efter avslutad kurs har ett workshopkoncept som är redo att presenteras på Konstdepartementets digitala plattform. Kursen innehåller fyra träffar som sker i slutet av september till slutet av oktober. Ansök om en plats senast 9 juni via Konstdepartementet.

Medverka i att utveckla kultur för barn och unga i Norrbotten

Ett nätverk för kultursamordnare i Norrbottens kommuner har i samarbete med Riksteatern Norrbotten och med stöd av Region Norrbotten arbetat fram ett underlag för en webbportal. Den ska underlätta kultursamordnarnas arbete med att tillgodose alla barn i Norrbottens rätt till professionell kultur. Illustratörcentrum ser att initiativet kan gynna möjligheterna för medlemmar att hitta uppdrag inom tex Skapande skola.

Är du verksam i Norrbotten? Erbjuder du en programpunkt, workshop, utställning eller kulturaktivitet för barn och unga (eller skulle du vilja göra det)? Välkommen på en digital dialogträff om Kulturbron 11 juni, kl 15:00-16:00. Du kan också fylla i en enkät som hjälper nätverket att skapa en så effektiv webbportal som möjligt.

Nätradalens konststipendium

Har du koppling eller nära relation till Höga kusten i Ångermanland med de fyra kommunerna Örnsköldsvik, Kramfors, Härnösand och Sollefteå? Har du erfarenhet av att ställa ut, samt treårig examen eller motsvarande yrkeserfarenhet? Då kan du kvalificera för Nätradalens konststipendium! Kontaktpersonen för stipendiet har klargjort att det går bra att ansöka i egenskap av skapare som tecknar eller formger analogt och digitalt.

Stipendiat får 40 000 kr, fri vistelse i Näske bygdegård under valfri vecka samt möjlighet till utställning i Brynge kulturområde. Sista dag att ställa frågor är 12 juni, ansök senast 17 juni via Konstpool.

Open call: The New York Times Illustration Portfolio Review

Den amerikanska tidningen uppmuntrar illustratörer från hela världen att presentera sina arbeten för tidningens art directors. Ansök senast 21 juni, via tidningens webbplats.

Utlysning: lärare i mangateckning – Stockholm

Östermalms Musik & Kulturskola söker lärare som vill undervisa barn och ungdomar i mangateckning, under HT 24. Undervisning sker på timme, efter skoltid i Stockholms kommun och Nacka kommun. Skicka in CV och personligt brev till: mail@ostermalmsmk.se.

Rådgivning inför ansökningar

Vill du ansöka om stöd men är osäker på hur du gör en bra ansökan? Illustratörcentrum uppmärksammar att fler regionala kulturförvaltningar och andra aktörer erbjuder råd till den som vill söka stöd och stipendier, och uppmuntrar den som vill ansöka stöd från regionala kulturförvaltningar att dra nytta av den hjälp som erbjuds. Även Konstnärsnämnden samlar information till den som är ovan eller osäker på att ansöka. Kontakta din regionala kulturförvaltning och fråga vilka ansökningar som kan vara aktuella för dig, och om de erbjuder digitala informationsmöten eller personlig rådgivning inför ansökningar.

Event och kurser

STPLN:s gratisworkshops för frilansare – Malmö

Välkommen till nya, korta och kostnadsfria kurser! Under våren hålls kurserna på engelska.
Copyright & Contracts, 11 June, 13.30-16, news and basic knowledge of copyright, templates for agreements/contracts

Drink & Draw på Moderna Museet – Stockholm

Droppa in på gratis, kreativ after work i Kaffebaren på Moderna Museet! Drink & Draw hålls en fredag varje månad. På plats finns papper och en konstpedagog. Ingen föranmälan. Kommande datum: 14 juni, 23 augusti, 20 september, 25 oktober. Läs mer på museets webbplats.

Vernissage med Creators Connect – Göteborg

15 juni kl 12:00-16:00 bjuder Konstnärscentrum Väst och Göteborgs bildverkstad in till vernissage för nätverket Creators Connects utställning 843-857. Creators Connect stöttar professionella konstnärer som tvingats fly till följd av Rysslands invasion av Ukraina, med slutmålet att etablera fler utlandsfödda konstnärer i konstsektorn och utveckla Västra Götalandsregionens konstliv. Utställningen hänger till 30 juni och utställningsperioden motsvarar dag 843 till 857 av den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina.

Kurs: Affärsidé, vision och mission – distans/självstudier

Varför finns du? För vem finns du? Vad gör du? Hur gör du och för vem? I den här självstudiekursen är syftet är att göra begreppen affärsidé, vision och mission tydligare. Målet är att ge dig bra verktyg för att utveckla din kulturella verksamhet och uppfylla några av dina drömmar. Ansök om en plats senast 16 juni på Kulturakademins webbplats.

Kurs: Från säljskygg till säljtrygg – distans/självstudier

Vilka kunder vill du ha? Vilka samarbeten vill du bjudas in till? Målet med denna kurs är att ge grunderna i det praktiska hantverket kring det säljarbete som ibland krävs för att få göra det man drömmer om. Kursen har ett avdramatiserande fokus, där det handlar om den slags vardagskommunikation som leder dig i den riktning och till det mål dit du vill komma. Kulturakademin arrangerar denna självstudiekurs som genomförs digitalt. Ansök om en plats senast 23 juni på Kulturakademins webbplats.

Sommarkurs i riso-tryck – Sunne

RisooPrint bjuder in till två fyradagars kurser i Värmland. 29 juni - 3 juli arrangeras en utforskande grundkurs med din kreativitet och trycktekniken risografi i centrum, som passar dig som saknar tidigare erfarenhet av att skapa med risografi. 3 juli – 7 juli hålls kursen Zines and Artist Books, som utöver handledning i risotryck också täcker vik-och bindtekniker. Kursen passar den som vill skapa fritt i en kreativ miljö där fokus ligger på analogt skapande och bearbetning till olika bokformat. Läs mer och boka plats hos RisooPrint.

Publicerat 4 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer