Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background
Illustration: Björn Norberg för Hyper

Aktuella tips och utlysningar i maj 2023

Träffar, stipendier och festivaler – här är några saker som du som medlem kan vilja ha koll på i maj.

Utlysningar

Resestipendium

Ester Lindahls stipendiefond ger stöd för inspirationsresor. Sökande ska vara verksamma inom bildkonst eller skulptur, och 40 år eller yngre. Posta in en utskriven ansökan – den måste ha poststämplats senast den 13 maj. Läs mer här!

Konstnärsnämndens resebidrag, projektbidrag och assistentstipendier

I juni både stängs och öppnas ansökningar hos Konstnärsnämnden. Du som vill genomföra en resa eller ett projekt för att utvecklas konstnärligt, eller som vill få stipendie för att kunna göra en praktik hos/assistera en erfaren mentor, bör ta en kik! Läs mer här!

Hitta dina regionala och lokala stipendier och stöd

SKR, Sveriges kommuner och landsting, har precis publicerat resultatet från en undersökning som visar att ca 90% av alla kommuner och 95% av alla län stöttar lokal kultur via stipendier. Vi vill därför tipsa om att du själv kan undersöka om kommuner eller regioner som du bor i (eller har anknytning till genom tex din uppväxt) erbjuder olika stipendier och stöd som du kan ansöka.

Event och kurser

Trollywood Animation Festival – Trollhättan

Animationsbranschens festival pågår 4-6 maj, med filmvisningar, workshops, samtal och nätverksmöjligheter för de som arbetar inom animation för film och spel. Programpunkter sker både på plats och i Trollhättan och strömmas digitalt. Läs mer här!

Kurs i ansöka kulturmedel – Gällivare

Creative Ebeneser bjuder in till en kostnadsfri heldagskurs för den som vill bli vassare på att ansöka medel för kulturprojekt och konstsatsningar. 9 maj. Läs mer här!

Stockholms Internationella Seriefestival – Stockholm

Tjugofemte upplagan av festivalen intar Kulturhuset 12-14 maj. Det blir svenska och internationella gäster, många programpunkter och den klassiska mässan med böcker, fanzin och andra trycksaker. Illustratörcentrum kommer inte att medverka i år, men flera av våra medlemmar är på plats! Läs mer här!

Beställardagen för visuella kreatörer och inköpare av bild och form – Göteborg

Illustratörcentrum, Centrum för fotografi och Business Region Göteborg bjuder in till en dag som belyser hur givande (och smidigt!) det kan vara att anlita frilansande illustratörer, grafiska formgivare och fotografer. Den huvudsakliga målgruppen är de som är verksamma i kommunikationsbranschen. 23 maj, vid Masthuggskajen, kl 14:00-17:00. Läs mer här!

CAP Live: Typografi & Grafisk Form – Stockholm

CAP&Design Live är tillbaka! Torsdagen den 25 maj kommer det bli en fullspäckad och lärorik halvdag för alla med ett intresse för grafisk och digital produktion, där Illustratörcentrum kommer att medverka. Våra medlemmar har möjlighet att köpa biljett med 40% rabatt. Läs mer här!

Drink & Draw – Malmö

En möjlighet att släppa loss och teckna med andra. Gratis, ingen föranmälan, torsdagen den 25 maj kl 17-18:30 i Moderna Museets café. Läs mer här!

Form- och designfestivalen Southern Sweden Design Days – Malmö

Form/Design Center i Malmö bjuder för tredje året i rad in till festival. Flera programpunkter under 25-28 maj som riktar sig till både branschfolk och den intresserade allmänheten. Läs mer här!

Vernissage och boksläpp – Uppsala

Illustratörcentrum-medlemmen Aron Landahls nya bilderbok "Alla äter alla" släpps i maj och det firas med boksläpp och högläsning på Biotopia i Uppsala den 3 juni från kl 14. Utställning hänger till och med den 3 juli. Läs mer om boksläppet på Facebook-evenemanget!

Nätverksplats för etablerade och icke-etablerade inom bild- och form – hela Sverige

Konsten att delta ger möjlighet till personer som arbetar som kulturskapare från olika bakgrunder att träffas och utbyta erfarenheter med varandra. Tanken är att underlätta för utlandsfödda personer inom bild och form, att bli en del av den svenska kreativa sektorn. Programmet ger också en möjlighet för redan yrkesverksamma och etablerade i Sverige att skapa nya kontaktytor och nätverk med kollegor som har internationell kompetens. Läs mer här.

Publicerat 27 april 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer