Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background
En illustration av den svenska Alzheimers-forskaren Henrik Zetterberg
Illustration: Ida Brogren, för Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning

Aktuella tips och utlysningar i mars 2024

Samtal om karriär och kultur, kurser i marknadsföring och arbetsprocesser, residenser och bidrag – mars bjuder på möjligheter. Missa inte att skicka ett vykort Illustratörcentrums vykortspopup och glöm inte att registrera dig för IR-ersättning!

Måla, rita, karva, skissa, brodera, tryck eller sticka – ett vykort!

Vi bjuder in dig att medverka i en vykortspopup som belyser det breda spektrumet av hantverksskicklighet bland medlemmarna i Illustratörcentrum. Dessa små men spektakulära skapelser kommer att visas på Formcenter Väst i Göteborg från den 13 juni till och med den 15 juni 2024. Välkommen att bidra med ditt vykort! Deadline 1 maj. Läs mer om hur du medverkar.

Kulturbryggans projektbidrag för konstnärlig förnyelse

Det här programmet finns till för att förverkliga annorlunda och oprövade idéer inom kulturområdet. Ansök 1-25 mars via Konstnärsnämnden.

Ansök till vårsalongen i Solna – Stockholm

Det här är en mindre och kortare vårsalong med fokus på försäljning av konst. Inga krav finns på lokal anknytning: alla sökande är välkomna. Ansökning och inlämning av fysiska verk görs på plats, 18-19 mars. Läs mer hos Solna Folkets Hus.

Anmäl publiceringar för att få IR-pengar

Har dina illustrationer eller din grafiska form publicerats i böcker, tidskrifter eller tidningar (tryckta och på webben)? Då har du sannolikt en IR-ersättning att hämta ut från Skolkopieringsfonden, som administreras av Bildupphovsrätt. Just nu kan du söka IR för bilder i tidningar med publiceringsår 2023 och i böcker publicerade under åren 2019 – 2023. Logga in på Bildupphovsrätt och registrera dina verk senast den 31 mars!

Beckmans Designhögskola söker en adjunkt i Visuell kommunikation – Stockholm

Är du verksam i branschen, kunnig inom grafisk form som hantverk och har erfarenhet av pedagogiskt arbete? Beckmans söker en samtidsintesserad adjunkt som vill utbilda skolans elever. Tjänstens omfattning är 30 % av heltid, 5+5 år. Läs Beckmans platsannons och ansök senast 30 april.

Kreativa Europas mobilitetsstöd för individer

Det här stödet syftar till att underlätta resor, samarbeten och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella, inom länder som ingår i Kreativa Europa. Ansök senast 31 maj. Via Kulturrådet kan du se ett webinarium om stödet och hur du ansöker.

Aktivitets- eller resebidrag från Kulturfonden för Sverige och Finland

Kulturfonden stöttar projekt som gynnar samarbete mellan Sverige och Finland. Fonden prioriterar projekt som är inriktade på nya uttrycksformer och där det inte redan finns ett brett svenskt-finskt samarbete. Ansökningar bedöms löpande, det går alltså att söka när som helst. Mer information hittar du hos Kulturfonden för Sverige och Finland.

Rådgivning inför ansökningar

Vill du ansöka om stöd men är osäker på hur du gör en bra ansökan? Illustratörcentrum uppmärksammar att fler regionala kulturförvaltningar och andra aktörer erbjuder råd till den som vill söka stöd och stipendier, och uppmuntrar den som vill ansöka stöd från regionala kulturförvaltningar att dra nytta av den hjälp som erbjuds. Även Konstnärsnämnden samlar information till den som är ovan eller osäker på att ansöka.. Kontakta din regionala kulturförvaltning och fråga vilka ansökningar som kan vara aktuella för dig, och om de erbjuder informationsmöten eller personlig rådgivning inför ansökningar.

Event och kurser

Kurs: bredda dina möjligheter att försörja dig på ditt konstnärskap! – Västra Götalandsregionen

Illustratörcentrum erbjuder dig som är verksam i Västra Götalandsregionen möjligheten att delta i en process där du tillsammans med andra kreatörer i en strukturerad process kan kartlägga nuläge, hitta målsättningar och forma en strategi och plan för att ta sig dit.

Kursen “Att leva på sin konst” genomförs i samarbete med sju andra centrumbildningar och Nätverkstan. Vi behöver din ansökan senast den 10 april. Läs mer och ansök!

Kurs: att beskriva sin konstnärliga praktik – Gävleborg

Genom diskussion och med vägledning från kursledaren kommer du under två dagar att utveckla dina texter för tex ansökningar, artist statements, portfolio, hemsida och marknadsföring. Workshopen vänder sig till dig som är verksam bild- och formkonstnär i Gävleborg. Läs mer och anmäl dig senast söndag 10 mars, via Region Gävleborg. Samma kurs erbjuds även i Halland via en annan arrangör.

Kurs: att beskriva sin konstnärliga praktik – Halland

Genom diskussion och med vägledning från kursledaren kommer du under två dagar att utveckla dina texter för tex ansökningar, artist statements, portfolio, hemsida och marknadsföring. Kursen är kostnadsfri. Du behöver inte ha någon koppling till den lokala regionen för att delta i kursen, men måste kunna medverka under kursdagarna som sker på Hallands Konstmuseum. Läs mer och ansök senast 21 april, via Kulturakademin.

Informationsträff: så köper regioner in konst – distans

Nyfiken på att sälja dina verk? Konstenheten på Västra Götalandsregionen bjuder in till en digital informationsträff via Teams den 13 mars kl 10:00-11:30 om hur de arbetar med inköp av konst. Anmälan senast 11 mars till konstenheten@vgregion.se, möteslänk skickas ut efter anmälan.

STPLN:s gratisworkshops för frilansare – Malmö

Välkommen till nya, korta och kostnadsfria kurser för dig som vill vässa ditt kulturföretagande över en fika! Under mars och april hålls kurserna på engelska.
The Social Impact Canvas 21 mars, 9-12 om datans roll i kulturellt arbete, och ett nytt verktyg för bättre beskrivningar av värden och effekter av dina projekt
Perfecting Your Project Pitch 3 april, kl 10-12 om hur du förmedlar dina projektidéer så att folk och finansiärer lyssnar
Excel in Excel, 4 april, kl 17-19 om grundläggande Excel-kunskap som gör det smidigare att lägga upp och förstå budgetar
Problematic Energy Consumption, 18 april, 13-14, om hur du som kulturell och konstnärlig företagare kan kombinera kreativitet med klimatansvar.

Svensk Bokkonst – Malmö

Varje år lyfter juryn för Svensk Bokkonst 25 föredömligt producerade böcker. Nu kan du se urvalet ur 2022 års utgivning, utställda på Form/Design Center. Utställningen är öppen 16 februari till 31 mars. Läs mer om utställningen på Form/Design Centers webbplats.

Bättre marknadsföring med kurs i objektfotografering – Halland

Genom att presentera dina fysiska portfolioprojekt med produktbilder, kan du lyfta din marknadsföring och stärka dina presentationer när du söker uppdrag eller finansiering genom kulturstöd. Kulturakademin och Hallands konstmuseum bjuder in till en kurs med workshops och masterclass i april. Ansök senast 19 mars, på kulturakademin.se

Kulturfrukost – Piteå samt distans

Kulturfrukost är en utveckling- och nätverksmöjlighet, som lyfter fram goda exempel, aktuella satsningar, och inspirerar till företagsamhet – utifrån den affärslogik, möjligheter och utmaningar som företag och verksamheter i kulturella och kreativa branscher verkar inom. Arrangör är North Creative Nodes (före detta Creative Ebeneser). Anmälan till kulturfrukosten görs här, och träffen sker 20 mars 08:00-09:15. Det går även att strömma samtalet samma dag och tid, via North Cfreative Nodes på Youtube.

Centrum för barnkulturforsknings årliga symposium – Stockholm

Välkommen till ett kostnadsfritt tvådagarssumposium! Genom presentationer av forskare och konstnärer, författare och musiker samt pedagoger kommer vi att få veta mer om hur barnkulturen kan utmana konventioner, om hur barn och unga själva nytolkar och omskapar sina villkor, om berättelsernas och kreativitetens nödvändighet, och innovativa vägar att möjliggöra kulturskapande. Föranmälan krävs. 21-22 mars.

Kurs: Generativ AI för audiovisuell medieproduktion – Göteborg

Kursen riktar sig till dig som arbetar med idéutveckling inom film, spel, eller bild och formområdet och som vill orientera dig kring möjligheter och problem kring AI-driven produktion med fokus på audiovisuella uttryck. Stor vikt läggs vid att kunna relatera utvecklingen inom det generativa AI-området till den egna produktionsprocessen. Kursen innehåller två distansträffar och två kursdagar i Göteborg. Ansök senast 24 mars. Läs mer och ansök via Kulturakademin.

Kurs: starta eget som konstnär – distans

Konstnärernas Riksorganisation bjuder in till en kort och kostnadsfri kurs för dig som startar upp din verksamhet. Vilken företagsform passar bäst? Vilka lagar och förordningar måste du ha koll på? Få koll på startbudget, verksamhetsplan och de olika praktiska moment du måste gå igenom för att registrera ditt företag. Anmäl dig hos KRO. Anslut digitalt den 26 mars 2024, kl 10:00-13:00.

Kurs: utveckla ditt egetföretagande som konstnär – Göteborg

Art and Business är en kurs som stärker dig som varit verksam ett par år och känner att du vill gå vidare i din konstnärliga utveckling, samt behöver få ökade kunskaper om företagande och hållbarhet i din konstnärliga verksamhet. Kursdeltagare får hjälp att ta fram en personlig konstnärlig handlingsplan, samt stöd att hantera kombinationen kultur och ekonomi i praktiken. Kreatörer och konstnärer verksamma i Västra Götaland och Halland kan ansöka om en plats på kursen: ansök senast 9 april. Läs mer och ansök hos arrangören Kulturakademin.

Frukostsamtal med Konstkonsulenterna i Sverige – distans

Konstkonsulenterna i Sverige fortsätter med digitala frukostsamtal under våren 2024 där konstnärer och aktörer inom konst- och näringsliv ger olika perspektiv på kulturella kreativa branscher. Alla samtal strömmas via samma videolänk.
10 april, 8:30-9:30, Sonia Hedstrand, konstnär och Eva Månsson, verksamhetschef KRO 
8 maj, 8:30-9:30 PUNKS ­– Passionsdriven Utveckling av Näringsliv Kultur och Samhälle

Sommarkurs i riso-tryck – Sunne

RisooPrint bjuder in till två fyradagars kurser i Värmland. 29 juni - 3 juli arrangeras en utforskande grundkurs med din kreativitet och trycktekniken risografi i centrum, som passar dig som saknar tidigare erfarenhet av att skapa med risografi. 3 juli – 7 juli hålls kursen Zines and Artist Books, som utöver handledning i risotryck också täcker vik-och bindtekniker. Kursen passar den som vill skapa fritt i en kreativ miljö där fokus ligger på analogt skapande och bearbetning till olika bokformat. Läs mer och boka plats hos RisooPrint.

Publicerat 8 mars 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer