Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background
Swedish Illustrators & Graphic Designers 2023, foto By Wind

Anmäl dig till katalogen

Vill du synas i vår nästa katalog? Anmälan är öppen under våren!

När vi öppnar anmälningsperioden för den kommande utgåvan av katalogen Swedish Illustrators & Graphic Designers, kommer vi att meddela det via epost till alla medlemmar.

Katalogen marknadsförs rikstäckande och skickas kostnadsfritt ut till tusentals beställare av bild- och formtjänster i hela landet. Mottagarna finns på myndigheter, företag, byråer inom alla branscher. Vid medverkan får du ett eget uppslag i katalogen där du presenterar dina kompetenser för potentiella uppdragsgivare. Medverkan innebär att du når ut i en unik marknadsföringskanal.

Anmälningsavgiften för att medverka med ett uppslag kostar 2 000 kr (inklusive moms 400 kr), och i år faktureras medverkande i samband med att de anmäler sig. Alla medverkande får ett exemplar av katalogen skickat till sig.

Längre ned på den här sidan har vi har samlat vanliga frågor och svar om att medverka i katalogen.

Instruktioner inför anmälan

Anmälan och inlämning av allt katalogmaterial sker digitalt, här på medlemssidorna – en funktion för anmälan och inlämning kommer att bli synlig när anmälningsperioden öppnar. Du behöver vara inloggad för att kunna anmäla och lämna in material. Inför varje deadline kommer vi att skicka ut påminnelser via epost.

Du som medverkar skapar själv en pdf för ditt uppslag med hjälp av de mallar och instruktioner vi tillhandahåller direkt efter anmälan. Vi kommer utifrån det skapa ett korrektur som du kommer att få granska innan vi skickar katalogen till tryck.

Du måste vara inloggad för att kunna gå vidare till anmälan. Deadline för anmälan till Swedish Illustrators & Graphic Designers 2025 var 22 april 2024.

Vem gör omslaget till Swedish Illustrators & Graphic Designers 2025?

Vi ser fram emot att offentliggöra katalogens omslagsformgivare längre fram under våren 2024.

Viktiga datum

Vi har justerat tidsplanen och skjutit fram alla datum. Dessa datum gäller nu:
22 april – Deadline för anmälan
25 april – Deadline för medverkandes inlämning av kataloguppslag
24 maj – Korrektur klart och tillgängligt för medverkandes granskning
9 juni – Deadline för medverkandes godkännande av korrektur

Katalogen färdigställs och tryckas under slutet av sommaren. Den distribueras i oktober. I distributionen ingår även utskicket av medverkandes exemplar av katalogen.

Kontakt

Har du frågor om katalogen? Ring oss eller mejla till katalog@illustratorcentrum.se. Vi besvarar samtal om katalogen under kansliets telefontid (tisdag till torsdag, 9:00-17:00 med undantag för 12:00-13:00), och epostmeddelanden besvaras inom två arbetsdagar.

Videor med genomgångar, instruktioner och information

Den 2 april höll vi en digital informationsträff där vi svarade på frågor och visade hur en kan anmäla sig och skapa sitt uppslag. Träffen spelades in och du kan se delar av den här.

Vanliga frågor om katalogen

Hur delas katalogen ut? Vilka får den?
Illustratörcentrum har en kontaktlista på fler än 2000 uppdragsgivare i alla branscher och i hela Sverige – allt från kommunikatörer på myndigheter och redaktörer på förlag, till art directors på reklambyråer och marknadsförare på företag. När katalogen distribueras och lanseras efter tryck, skickas kataloger till dessa uppdragsgivare, utan kostnad för uppdragsgivarna.

Uppdragsgivare kan också kontakta Illustratörcentrum för att beställa en katalog, om de inte fått en katalog via utskickslistan. Eftersom katalogen är väletablerad och efterfrågad, skickar vi ut kataloger till beställande uppdragsgivare under hela året. Illustratörcentrum tar också med och delar ut katalogen på olika branschevenemang och mässor där vi möter uppdragsgivare. En liten andel kataloger distribueras till försäljning via utvalda återförsäljare och nätbokhandlar.

Delas katalogen ut utomlands? Hurdå?
Illustratörcentrum har kontakt med några uppdragsgivare utomlands som beställer katalogen, och vi letar efter fler möjligheter att sprida katalogen utanför Sverige. Till exempel ställer Illustratörcentrum under april 2024 ut på Bologna Childrens Book Festival, och nätverkar med förlag.

Jag är i början av min karriär, vilka bilder ska jag välja för att öka mina chanser till uppdrag?
Använd gärna bilder som visar den kompetens du vill anlitas för. Vill du till exempel hitta fler uppdrag inom liveteckning, formgivning av bokomslag eller infografik – visa exempel på sådana projekt. Det kan vara smart att använda produktfoton eller mockups som visar hur ditt arbete ser ut som färdig produkt.

Blanda helst inte för många stilar på ditt uppslag, det kan göra det svårare för dig att presentera din kompetens.

Vilka bilder får jag inte ha med i katalogen?
Skicka inte in bilder som du inte har rätt att visa. Har du tex skapat en bild tillsammans med någon annan, behöver du dina medskapares tillåtelse att använda bilden. Skicka inte heller in stötande eller kränkande bilder.

Det går däremot bra att skicka in material som har en tilltänkt vuxen målgrupp (som tex innehåller svärord eller behandlar vuxnare ämnen) om det passar den sortens uppdrag du vill hitta – tänk bara på att materialet ska marknadsföra dig på ett lämpligt sätt och att syftet med katalogen är att främja dina professionella kontakter.

Vad är en färgprofil? Varför måste jag installera och använda den?
En färgprofil (.icc-fil) fungerar som en översättare för färg. När en bild som skapats digitalt ska tryckas på papper, finns inte samma förutsättningar att återge exakt de färger och nyanser på den valda papperskvaliteten som i bildoriginalet – det går oftast inte att få samma resultat. Färgprofilen anpassar den digitala bildens färg så att den ska kunna återges så korrekt som möjligt på papper och resultatet ligger närmre ursprungsfärgerna.

Hur gör jag om jag inte lyckas installera färgprofilen?
Om det inte är viktigt för dig att färgåtergivningen på ditt uppslag blir så trogen som möjligt till dina original, är det okej att skicka in ett uppslag som inte har rätt färgprofil. Det innebär en större risk att nyanser i dina bilder kan ändras. Exportera i så fall din pdf i sRGB. Då konverterar vi ditt uppslag till korrekt färgprofil under layoutarbetet.

Måste jag använda Adobe-program?
Nej, men du behöver använda mallarna för uppslag, och det kan vara svårare att exportera en pdf med rätt färgprofil från andra program. Ofta går det att få en gratis testperiod från Adobe. Många andra appar kan hantera Photoshop-filer (.psd) och kan därför öppna Photoshopmallen för uppslag. Två gratis appar är GIMP, och Photopea (som du kan köra via din webbläsare utan att installera appen).

Vad händer om jag har anmält mig men blir sjuk och inte hinner betala fakturan eller skicka in min pdf innan deadline?
Kontakta katalog@illustratorcentrum.se, så gör vi vårt bästa för att lösa det.

Publicerat 27 februari 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer