Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background

Katalogrelease

Porträtt av två unga kvinnor, en ljushårig och en mörkhårig, som sitter på en trappa
Foto Ateljé Grotesk: Sebastian Larsson

Årets grafiska formgivare är Ateljé Grotesk

Årets upplaga av katalogen Swedish Illustrators & Graphic Designers 2023 är (strax) här. Varje år får katalogen en ny grafisk form och vi kan nu äntligen visa det designkoncept som formgivarduon Ateljé Grotesk står bakom. Vi haffade duon för att få veta lite mer om personerna bakom Ateljé Grotesk, processen bakom katalogens form och vad som driver dem i sitt arbete.

Hej Jennifer & Moa! Berätta om Ateljé Grotesk.

Ateljé Grotesk är en grafisk designstudio med kontor i Stockholm. Studion arbetar bland annat med formgivning av böcker, typografi, illustration, art direction och visuella identiteter.

Vi som driver Ateljé Grotesk heter Jennifer Bergkvist och Moa Sundkvist. Vårt samarbete inleddes genom att vi formgav den visuella identiteten till Konstfacks vårutställning 2019 tillsammans. Vi hade väldigt roligt i det samarbetet och bestämde oss för att starta en gemensam studio kort därefter.

Namnet är en blinkning både till typsnittstermen grotesk och till adjektivet grotesk. De är på många sätt varandras motsatser, då grotesk i typsnittssammanhang för tankarna till något avskalat, enkelt och stilrent medan adjektivet grotesk syftar på något motbjudande, absurt och fult. Vi gillar det motsatsförhållandet. Vi valde att heta Ateljé för att framhäva studions konstnärliga inriktning.

Hur arbetar ni när ni tar fram form till ett projekt?

Vi har ett dynamiskt samarbete oss emellan där uppdelningen sker naturligt beroende på vad vi har lust med. I början av projekt arbetar vi vanligtvis tillsammans för att sätta en gemensam målbild, men sedan delas det upp för att effektivisera arbetet. Vi bollar tankar och idéer med varandra och med uppdragsgivaren under projektets gång.

Omslagsdesign: Ateljé Grotesk

Ni har tagit fram designkonceptet för Swedish Illustrators & Graphic Designers 2023, hur gick formtankarna?

Det visuella konceptet till Illustratörcentrums katalog 2023 grundar sig i det typografiska &-tecknet. Tecknet är både en symbol för skapandet som binder medlemmarna samman och en representation för den länk som Illustratörcentrum utgör mellan frilansare och uppdragsgivare.

Vi visste tidigt i processen att vi ville lyfta typografi och dess illustrativa egenskaper på omslaget till Swedish Illustrators & Graphic Designers 2023, och det kalligrafiska &-tecknet blev en bra representation av vår idé. Katalogens tryck, bindning och materialval har också varit viktiga delar för oss att jobba med, för att ytterligare framhäva formgivningens lekfulla karaktär.

Vad inspireras ni av?

Kunskap föder inspiration. Vi ägnar mycket tid till research för att hitta rätt form till respektive projekt. Vi inspireras också av samtal, miljöer, minnen och politik. Andra kreatörers arbeten, bokmässor, resor och utställningar är också källor till inspiration.

Vilka tycker ni är de viktigaste faktorerna för ett få till ett bra samarbete mellan uppdragsgivare och er?

En tydlig beställning och bra kommunikation är viktiga delar att börja med för att säkerställa att vi arbetar mot samma vision. Lyhördhet och ett konstruktivt förhållningssätt, både från uppdragsgivaren och från oss, brukar också leda till en bra process och lyckade samarbeten.

---------

Om Swedish Illustrators & Graphic Designers 2023

I år medverkar 212 fantastiska illustratörer, grafiska formgivare och animatörer med varsitt uppslag, Mika Kastner Johnson har ansvarat för layouten. Katalogen lanseras på Bokmässan i Göteborg och distribueras till utvalda återförsäljare i slutet av september och oktober. Om du är uppdragsivare får du ett fysiskt ex skickad till dig kostnadsfritt. Katalogen kommer även att finnas i digital form via Issuu.com.

Kontakta oss om du har frågor eller om du vill få tag på ditt eget ex!

Läs mer om Ateljé Grotesk

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer