Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background

Aktuellt

Hand som håller i en illustrerad mässguide till Bokmässan 2022
Foto: Illustratörcentrum

På Bokmässan – Illustratörcentrum tipsar om inspirerande innehåll i mässguiden

Vi har lusläst Bokmässans mässguide - så att du slipper!

Här kommer våra topp-tips på mässans samtal och föreläsningar inom illustration, animation, grafisk form och serieteckning. Om du vill besöka oss finns vi i monter A02:27.

Torsdag 22 september

11.00-11.45 Döm boken efter omslaget? - I VÅR MONTER!

Ett lockande omslag är ofta läsarens första möte med en bok. Vilken roll spelar omslaget för litteraturen? Enligt en Novus-undersökning som Svenska Tecknare genomfört har närmare 60 procent av svenskarna någon gång valt en bok eftersom de tyckte om omslaget. I det här samtalet diskuterar vi det visuellas värde för litteraturen. Medverkande: NINA ULMAJA, designer och art director, ALEXANDRA BORG, universitetslektor Uppsala universitet, JOHAN EGERKRANS, illustratör, och JOSEFINE ENGSTRÖM, ordförande Svenska Tecknare. Programledare: MAINA ARVAS, kulturjournalist.

16.30 Montersamtal: Alma Thörn tecknar barnets blick - I VÅR MONTER!

Serietecknaren Alma Thörn, utbildad vid Umeå Konstskola och Serieskolan i Malmö, bokdebuterade 2020 på Galago med den Augustprisnominerade självbiografiska serieromanen Alltid hejdå. Med Tecknarens chefredaktör Maina Arvas talar hon om att teckna barn och berätta med blickar.

17.00-18.00 Katalogrelease Swedish Illustrators & Graphic Designers + release Tecknaren

Välkommen till montermingel i kombination med release för Illustratörscentrums katalog Swedish Illustrators & Graphic Designers 2023 och för Tecknaren som ges ut av Svenska Tecknare. Monter A02:27.

Fredag 23 september

13.00-13.30 Eva Lindström - Årets ALMA-pristagare

EVA LINDSTRÖMS gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor? Tillsammans med ELINA DRUKER från ALMA-juryn intervjuas pristagaren på scen av JOSEFINE SUNDSTRÖM, journalist och författare.

14.00 Workshop med Carolina Dahl och Linn Wergelius / Happy F&B - I VÅR MONTER!

Formge ett bokomslag till Selma Lagerlöfs ?En saga om en saga? i en workshop tillsammans med Carolina Dahl och Linn Wergelius från F&B Happy. Deltagarna får fundera över hur bokens innehåll bäst förmedlas och sedan skapa en layout inom givna ramar genom att klippa och klistra. En ytterligare viktig del i workshopen är att reflektera över vad som gör att ett bokomslag sticker ut i en digital miljö, t.ex. på Instagram.

Lördag 24 september

12.00-12.20 Ihågkom oss till liv

Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som försvann under andra världskriget för berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Med sin unika förmåga att enkelt och slagkraftigt skildra vår existens berättar Joanna Rubin Dranger i sin tecknade dokumentärroman om det allra svåraste på ett sätt som både drabbar oss och ger nya insikter. Joanna Rubin Dranger i samtal med Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan.

14.00-15.00 Workshop med Cecilia Pettersson - I VÅR MONTER!

Tapeter finns inte bara på väggar, de finns också innanför pärmen på en bilderbok. Inspireras av en boks innehåll gör ett mönster som speglar boken. Vi jobbar med post-it lappar för att enkelt lära oss metoden kring mönsterformgivning och med inspirationen från bilderböcker. Cecilia Pettersson är illustratör och mönsterformgivare baserad i Göteborg. Projekten varierar men allt som oftast hamnar bilderna på produkter av något slag.

15.00-15.45 Gribenes, kugel och gefillte fisch i Hindås

Antalet judar i Sverige nära sjudubblades mellan 1855 och 1910. Ökningen berodde nästan uteslutande på invandring från Tsarryssland, där våldsamma pogromer pågick. I Judarnas historia i Sverige skriver CARL HENRIK CARLSSON om deras möte med Sverige och den redan etablerade judiska befolkningen. Några av dem som flydde till Sverige var JOANNA RUBIN DRANGERS mormors föräldrar. I hennes dokumentärroman Ihågkom oss till liv glimtar ett stycke svensk-judisk historia som ofta skyms av antisemitismens vidrighet. Ett samtal om det judiska och det svenska och hur det ibland sammanföll. Programledare: BJÖRN WIMAN, kulturchef DN.

15.40-16.00 Träffa författaren och illustratören bakom LasseMajas detektivbyrå

Helena Willis och Martin Widmark berättar om sina nya böcker Maskeradmysteriet och Stora boken om LasseMajas detektivbyrå – där de berättar hur det hela började för 20 år sedan och avslöjar detaljer om invånarna i Valleby som du definitivt inte visste om!

Söndag 25 september

16.00 Workshop med Marcus-Gunnar Pettersson - I VÅR MONTER!

Välkommen på en kreativ workshop med illustratören och bilderboksskaparen Marcus-Gunnar Pettersson.

Alla dagar

11.00-17.00 Drop-in workshop: Prova på risotryck / RisooPrints färgstarka monter visar upp en mängd bildskapare inom riso och möjligheterna med risotekniken. Prova risotryck i deras mini-workshop på plats. Två personer i taget får göra ett original till A6-vykort som trycks i två risofärger. Originalen trycks på risograf två gånger under dagen, kl 14 och kl 17. Vykort hämtas i montern efter trycktiden eller men kan även skickas med post efter mässan. Monter A01:27.

Träffa oss!

Illustratörcentrum står tillsammans med Svenska Tecknare i monter A02:27.

... och delta i massor av andra spännande programpunkter inom grafisk formgivning, illustration och serier.

Från blankt blad till färgstark berättelse (Henric Ayree) / Olivier Schrauwen – Parallella liv

/ Serietecknare Mark Singleton live-tecknar / Att skapa bilderbok (Stina Wirsén)Följ med på Godnattäventyr! (Per Gustavsson)

/ Åsa Ekström – Mitt liv i Japan / Konsten att läsa bilder (Moa Romanova, Karl Grandin, Alexandra Dahlqvist, Mikael Berglund)

/ Johan Unenge & Maria Nilsson Thore – Att skapa bild till text eller text till bild? / Lena Furberg – 50 år med Mulle!

Att frigöra elevernas berättande med serieskapande (Johan Unenge) / Dystopiska världar (Bim Eriksson)

/ Serietecknaren som aktivist – klass, feminism och klimat (Karolina Bång) / De onödiga jobben (Daria Bogdanska)

/ Bilderboksmakare (Kitty Crowther, Chris Haughton) / Poesi: motstånd och försvar (Nathan Trantraal)

/ Silent books – en trygg plats i en orolig tid (Masoud Gharebaghi, Sven Nordqvist) / Hans Jørgen Sandnes – Krypto

/ Den kvinnliga sexualiteten genom livet (Louise Winblad / Hej hej vardag) / Bilderbokens möjligheter (Per Gustavsson)

/ Skapa gemensamma världar med text och bild (Daniel Thollin) / Liveteckning – Sara Granér

/ Workshop: Skapa ditt egna rymdäventyr i ord och bild (Karl Johnsson) / Labyrinten med Simon Stålenhag

Hoppas att vi ses där!

Tycker du att har vi missat något inspirerande evenemang? Maila oss och berätta på hej[at]illustratorcentrum.se.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer