Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background

Aktuellt

Porträtt av en kvinna och en man
Joanna Rubin Dranger, Foto: Anna Widoff. Gunnar Krantz.

Rubin Dranger och Krantz prisas av Svenska serieakademin

Joanna Rubin Dranger och Gunnar Krantz tilldelas Svenska serieakademins pris Adamsonstatyetten. Priset är Sveriges äldsta seriepris och delas ut till svenska och internationella serieskapare. Prisutdelningen skedde på Bokmässan i Göteborg.

Juryns motivering:

Gunnar Krantz: ”För sin ständiga strävan att utforska och förmedla seriemediets möjligheter och förutsättningar, som skapare, förläggare, forskare och pedagog. 1999 var han med och skapade Serieskolan i Malmö och sedan 2020 är han konstnärlig professor i visuell kommunikation med inriktning på teckning vid Malmö universitet. Krantz har med berättandet i fokus, ständigt sökt sig framåt i en skenbar förenkling av det visuella uttrycket.”

Joanna Rubin Dranger : ”För ett mångsidigt och mångårigt konstnärskap som tar avstamp i det humoristiska och det allvarstyngda. Med seriekonst i fysiskt små och stora format får vi ta del av finurliga berättelser som vrider och vänder på vår verklighet, och skildringar av verklighetens smärtpunkter. Personligt, ärligt och drabbande!”

Joanna Rubin Dranger är just nu aktuell med boken "Ihågkom oss till liv"

Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget förflyttar berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin modernitet och självklara livsvilja, hotar mörkret att sluka den som kliver in i det.

Med sin unika förmåga att enkelt och slagkraftigt skildra vår existens berättar Joanna Rubin Dranger i ”Ihågkom oss till liv” om det allra svåraste på ett sätt som både drabbar och ger oss nya insikter.

En tecknad dokumentärroman om smärtan över att bli främmandegjord och avskuren från sin historia.

Utdrag ur boken "Ihågkom oss till liv"

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer