Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background
Illustrerad bild till Barnens Littfest
Illustration: Katarina Strömgård

Illustratörcentrum på Littfest

Littfest i Umeå går av stapeln 16-18 mars. Illustratörcentrum finns på plats med bokbord tillsammans med Svenska Tecknare fredag och lördag, 17-18 mars. Under helgen bjuder Illustratörcentrum och Svenska Tecknare också in till en workshop som utforskar bilderbokens format.

Illustratörcentrum och Svenska Tecknare arrangerar under lördagen den 18 mars en workshop med rubriken Bilderbokens möjliga och omöjliga format. På workshopen undersöker vi vad som händer när idén till bokens fysiska form kommer först i en boks tillblivelse. 

Vanligtvis finns det redan en färdig berättelse som passas in i ett lämpligt bokformat, men hur blir det om idén till bokens fysiska form kommer först? Vi tittar på böcker med hål, utvik och dragspelsformat och visar exempel på andra format som pop-up-böcker och oändliga böcker. I workshopen provar vi att göra våra egna bilderboksformat.

Workshopen leds av Illustratörcentrums regionala representant Linda Blåfors Carlsson.

Workshopen är öppen för alla och det är gratis att delta. Inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser, så kom gärna i tid. Varmt välkommen!

Workshop

Plats
Lokalen Midgård Umeå Folkets hus.

Tid
Lördagen den 18 mars kl. 11.00–12.00, 14.00–15.00, 17.00–18.00

Kontakt
[email protected]

Medlemmar på Littfest

Illustration av Gloria vanderbilt
Illustration av Gloria Vanderbilt: Maria Persson

Maria Persson tar fram kortlek speciellt för Littfest

Lagom till Littfest 2023 presenterar festivalen en egen kortlek - Författare
i norr. Kortleken, som enbart kommer finnas till försäljning
under festivalen, samlar författare från norra Sverige – 56 stycken, varav 4 jokrar. Författarporträtten har tecknats av Illustratörcentrums medlema Maria Persson, ett känt namn på Västerbottens kulturscen.

- Sedan 2016 har Persson arbetat med projektet Dagens dam, som går ut på att hon tecknar ett historiskt kvinnoporträtt varje dag. Ramarna hon satte var att kvinnan skulle ha en egen Wikipediasida, hon skulle vara död och den aktuella dagen skulle vara hennes födelsedag.

Fler än 2 600 damer har nu passerat i Dagens dam-projektet, varav flera är författare. Att just Persson skulle erbjudas uppdraget att skapa Norrlands första författarkortlek föll sig alltså naturligt, skriver man i Littfest program 2023.

Affisch: Katarina Strömgård

Katarina Strömgård illustrerar affischen till Barnens Littfest

Illustratörcentrums medlem Katarina Strömgård fick äran att illustrera årets affischbild till Barnens Littfest.

Söndag 19 mars är det dags för årets upplaga av Barnens littfest. Det är en hyllning till den lustfyllda läsningen. Här får du som är mellan 3 och 12 år chans att träffa författare och illustratörer, men också skapa egna bilder, texter och världar. Dessutom blir det biovisningar, scenkonst, rollspel, fika, tipsrunda, utställningar, vetenskapliga experiment – och, för den som törs, möjligheten att bli spådd av en häxa!

Tid: Söndag 19 mars, klockan 12.00–16.00
Plats: Väven (främst på plan 4)
Målgrupp: Barn 3–12 år, angivna åldrar vid enskilda programpunkter är rekommendationer, inga krav.
Kostnad: Helt gratis!

Katarina kommer också att hålla en workshop för barn under dagen.

Illustrerat bokomslag till boken Såret
Omslag till Såret: Emma AdBåge

Emma AdBåge tilldelas Snöbollen - prisutdelning på Littfest

Emma AdBåge, medlem i Illustratörcentrum, och hennes bok Såret har tilldelats utmärkelsen Snöbollen – årets svenska bilderbok.

Utmärkelsen syftar till att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form. Årets pris avser böcker utgivna 2022.

Priset delas ut vid en prisceremoni på Littfest – Umeå internationella litteraturfestival 

Tid: Fredag 17 mars klockan 11.30
Plats: Umeå Folkets hus

Fredag den 26 maj öppnar Bildmuseet i Umeå igen efter flera månaders renovering med vernissage och fest. Då kommer originalbilder och skisser från boken att visas. Se mer info på Bildmuseets webb.

Publicerat 27 februari 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer