Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

Maria visar vägen med inkluderande design

Maria Lefvert Vikström, grafisk designer och illustratör, fick i uppdrag att skapa ett förbättrat skylt- och hänvisningssystem till fastighetsbolaget Fervol. Vi bad Maria, som är medlem i Illustratörcentrum, att berätta mer om projektet.

Vi önskar att fler företag och fastighetsägare skulle vara medvetna om hur skyltar i det offentliga rummet påverkar oss

Fastighetsbolaget Fervol, beläget på Södra Hamnplan i Luleå, gav Maria tillsammans med Maria Söderberg, uppdraget att ta fram en grafisk profil (logotyp, färgsystem, typsnitt, mönster)och att skapa ett förbättrat skylt- och hänvisningssystem i deras fastighet. 

Projeketet mynnade bland annat ut i en logotyp med fastighetens stora glasentré som inspirationskälla och ett skräddarsytt, flexibelt skyltsystem. Stolta levererade vi ett resultat där både inkludering och normkreativitet fick ta plats i de piktogram vi skapat. 

Hur kom du i kontakt med projektet?

Projektet var ett skarpt case under våren 2020 då vi (Studio Karavan) fortfarande studerade grafisk design vid Luleå Tekniska Universitet. I kursen Informationsdesign och mer specifikt wayfinding ville vi ta oss an ett case som var ”på riktigt”. Faktum är att vi efter ett besök i Fervols fastighet själva uppmärksammade att de hade ett något undermåligt skyltsystem. Därför frågade vi om de ville ha vår hjälp med en entré som kändes mer välkomnande och som kunde guida deras besökare rätt. 

Visitkort med logotyp och grafiskt mönster
Att ta fram en grafisk profil ingick också i uppdraget

Hur gick arbetet till när du tog fram koncept och skyltsystem? 

Efter en brief från uppdragsgivaren förstod vi att vi behövde ta fram ett flexibelt och tydligt system som samtidigt skulle ge ett välkomnande intryck. Flexibiliteten var ett måste i och med att delar av fastigheten utgörs av ett kontorshotell där hyresgäster sitter under både längre och kortare perioder. Det fanns en utmaning i att fastighetens planlösning utgörs av hel- och halvplan. Vi tillbringade därför initialt mycket tid i fastigheten. För att lära känna den och förstå hur vi på bästa sätt kunde utforma vårt vägvisande hjälpmedel. 

Projektet var att ta fram ett skyltsystem till fastighetens entré samt fristående skyltar till våningsplan, hiss, parkeringshus, trapphus och toaletter. De fristående skyltarna blev ett tydligt inslag i fastighetens trapphus i och med att vi valde att göra dem stora. Valet av de ”överdimensionerade” skyltarna handlade inte enbart om estetik utan att besökare redan på ett halvplan kunde lokalisera sig och i ett tidigt skede se vilket plan de var på väg till. Med ledorden flexibilitet, tydlighet och inkludering jobbade vi fram ett skräddarsytt system där vi även fick chansen att formge egna piktogram. Där var vårt största fokus att sudda ut bilden av rörelsehindrade som passiva och tillbakalutade. Vi ville lyfta bilden av självständiga individer. 

Parallellt med framtagandet av piktogrammen skissade vi på det fysiska skyltsystemet. Det mynnade ut i horisontellt liggande skenor i ek, där enstaka skyltar kan bytas ut om det blir förändringar bland fastighetens hyresgäster. Vi kontaktade en skyltfirma och tryckeri som kunde hjälpa oss med konstruktion och materialval. 

Rådgivning

Är du intresserad av att boka en illustratör, grafisk formgivare, animatör eller serietecknare till ett projekt? Vi hjälper dig att hitta rätt.

Kontakta vår förmedling!

Om Maria Lefvert Vikström

Maria arbetar som grafisk designer och illustratör och är sedan 2021 en del av den grafiska designduon Studio Karavan, som erbjuder sina kunder grafisk design, illustration och kommunikation. Marias Illustrationer är ofta detaljrika, kommunikativa och om möjligt med en del humor. Med bakgrund som lärare och arbete med ateljéverksamhet för barn, bär hon med sig pedagogiken i det hon skapar.

Se Marias portfolio här

Maria Lefvert Vikström

Har du gjort liknande uppdrag förut?

Ett annat uppdrag vi gjort på temat wayfinding är en väggmålning i form av en anamorfisk illusion. Målningen ser olika ut beroende på var i aktuell korridor du befinner dig. Den visar vägen samtidigt som den påverkar rummet på ett spännande sätt.

I övrigt upplever vi att efterfrågan inte är speciellt stor när det kommer till den här typen av skräddarsydda lösningar. Vi önskar att fler företag och fastighetsägare skulle vara medvetna om hur skyltar i det offentliga rummet påverkar oss och mer specifikt piktogrammen, kan spegla vår syn på andra människor.