Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background
Illustration: Jenny Findahl (från eget projekt)

Aktuella tips och utlysningar i april 2024

Kurser, frukostträffar, stipendier! Dessutom kan du anmäla medverkan till Illustratörcentrums katalog, och visa upp dig med ett vykort i Illustratörcentrums vykortspopup.

FÖRLÄNGD DEADLINE! Måla, rita, karva, skissa, brodera, tryck eller sticka – ett vykort!

Vi bjuder in dig att medverka i en vykortspopup som belyser det breda spektrumet av hantverksskicklighet bland medlemmarna i Illustratörcentrum. Dessa små men spektakulära skapelser kommer att visas på Formcenter Väst i Göteborg från den 14 juni till och med den 16 juni 2024. Välkommen att bidra med ditt vykort! Deadline är förlängd till 12 maj. Läs mer om hur du medverkar.

Medverka i katalogen Swedish Illustrators & Graphic Designers 2025

Illustratörcentrums väletablerade katalog är en marknadsföringskanal för dig som vill nå ut till uppdragsgivare i alla branscher. Anmälningsperioden har förlängts till 22 april. Här läser du mer om hur det fungerar att medverka och vad du kan få ut av det.

Utveckla din verksamhet med STPLN:LAB inkubator – Malmö

Vill du ha en fast arbetsplats i Malmö med kollegor? Vill du lära mer om företagandet: ekonomi, juridik, försäkring, företagsformer, finansiell planering, marknadsföring, med mera? Har du en konstnärlig/kulturell praktik på minst 50%? STPLN:LAB är ett ettårigt kompetensutvecklande program för frilansare och småföretagare i det fria kulturlivet och de kreativa näringarna. Ansök till inkubatorn senast 30 april. Läs mer och ansök på STPLN:s webbplats.

Ansök till kurser på högskolor

Till och med den 15 april kan du söka korta kurser och längre program på högskolor. En bra möjlighet för dig som vill kompetensutveckla eller lära dig nya program! Några exempel är kulturskolepedagog, animation och rörlig grafik för yrkesverksamma, gestaltade livsmiljöer, typografi och grafiska verktyg, mfl. Hitta fler möjligheter och ansök på Antagning.se!

Beckmans Designhögskola söker en adjunkt i Visuell kommunikation – Stockholm

Är du verksam i branschen, kunnig inom grafisk form som hantverk och har erfarenhet av pedagogiskt arbete? Beckmans söker en samtidsintesserad adjunkt som vill utbilda skolans elever. Tjänstens omfattning är 50 % av heltid, 5+5 år. Läs Beckmans platsannons och ansök senast 30 april.

Svenska kyrkans kulturstipendium

Svenska kyrkans kulturstipendium vänder sig till konstnärligt verksamma inom alla konstformer, inget medlemskap i kyrkan krävs för att ansöka. Fem stipenider á 100 000 kr delas ut. Stipendierna är ett sätt att uppmuntra kulturutövare till arbeten om livsfrågor, kristen trostolkning eller centrala religiösa motiv. Läs mer och ansök senast 15 maj kl 12.00.

Ester Lindahls resestipendium för konstnärer

Stipendiefonden delar årligen ut resestipendier till konstnärer upp till och med 40 år, som avslutat sin utbildning och är yrkesverksamma. Ansökan görs via post och måste vara poststämplad senast 15 maj. Läs mer om vad ansökan ska innehålla på minnesfondens webbplats.

Utlysning: unga konstnärer leder skapande workshops – Lund

Kulturföreningen Medvind söker unga konstnärer (18-28 år) som vill leda skapande drop-in workshops för barn i Lund, i september. Arvode 4520 kr för 2 h workshop och 2 h för- och efterarbete. (5650 ink. moms). Läs mer om utlysningen och ansök senast 20 maj, gärna tidigare. Kulturföreningen kommer att kontakta intressenter löpande – vänta inte med att skicka in ansökan.

Kreativa Europas mobilitetsstöd för individer

Det här stödet syftar till att underlätta resor, samarbeten och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella, inom länder som ingår i Kreativa Europa. Ansök senast 31 maj. Via Kulturrådet kan du se ett webinarium om stödet och hur du ansöker.

Aktivitets- eller resebidrag från Kulturfonden för Sverige och Finland

Kulturfonden stöttar projekt som gynnar samarbete mellan Sverige och Finland. Fonden prioriterar projekt som är inriktade på nya uttrycksformer och där det inte redan finns ett brett svenskt-finskt samarbete. Ansökningar bedöms löpande, det går alltså att söka när som helst. Mer information hittar du hos Kulturfonden för Sverige och Finland.

Rådgivning inför ansökningar

Vill du ansöka om stöd men är osäker på hur du gör en bra ansökan? Illustratörcentrum uppmärksammar att fler regionala kulturförvaltningar och andra aktörer erbjuder råd till den som vill söka stöd och stipendier, och uppmuntrar den som vill ansöka stöd från regionala kulturförvaltningar att dra nytta av den hjälp som erbjuds. Även Konstnärsnämnden samlar information till den som är ovan eller osäker på att ansöka.. Kontakta din regionala kulturförvaltning och fråga vilka ansökningar som kan vara aktuella för dig, och om de erbjuder informationsmöten eller personlig rådgivning inför ansökningar.

Event och kurser

Kurs: bredda dina möjligheter att försörja dig på ditt konstnärskap! – Västra Götalandsregionen

Illustratörcentrum erbjuder dig som är verksam i Västra Götalandsregionen möjligheten att delta i en process där du tillsammans med andra kreatörer i en strukturerad process kan kartlägga nuläge, hitta målsättningar och forma en strategi och plan för att ta sig dit.

Kursen “Att leva på sin konst” genomförs i samarbete med sju andra centrumbildningar och Nätverkstan. Vi behöver din ansökan senast den 20 april. Läs mer och ansök!

Kurs: utveckla ditt egetföretagande som konstnär – Göteborg

Art and Business är en kurs som stärker dig som varit verksam ett par år och känner att du vill gå vidare i din konstnärliga utveckling, samt behöver få ökade kunskaper om företagande och hållbarhet i din konstnärliga verksamhet. Kursdeltagare får hjälp att ta fram en personlig konstnärlig handlingsplan, samt stöd att hantera kombinationen kultur och ekonomi i praktiken. Kreatörer och konstnärer verksamma i Västra Götaland och Halland kan ansöka om en plats på kursen: ansök senast 9 april. Läs mer och ansök hos arrangören Kulturakademin.

Lunchwebinar: Från enskild firma till AB – digitalt

Almi Nord & North Creative Nodes bjuder in till en gratis digital lunchföreläsning. Gästar gör tre företagare inom kulturbranschen, som berättar om vad som gjorde att de tog beslutet att byta företagsform, hur har deras verksamhet förändrats och utvecklats sedan de startade aktiebolag. Samt vilka fördelar, eventuella utmaningar och utvecklingspotential bytet till aktiebolag har inneburit. Missa inte en bra möjlighet att lära dig mer om förutsättningar för egenföretagande! Anmälan krävs, webinariet sänds onsdag 10 april, 11.30-13.00

Spelkonferens: Boden Game Changer – Boden

En tvådagars konferens 11-12 april på Boden Business Park för dig inom spelbranschen, eller kulturella och kreativa branscher som vill knyta nya kontakter, och skapa möjligheter till nya samarbeten och affärer. Keynotes och mindre sessioner på fyra olika teman: Affärer och finansiering. Företagsstrategier och tillväxt, ny teknik och tillämpning inom spelutveckling, samt Ledarskap och karriärmöjligheter. Läs mer och köp biljett till konferensen här.

Föreläsningar på Rum för Serier – Malmö

Seriefrämjandet bjuder in till fika och föreläsning under våren. Den 11 april kl 17:30 berättar Mats Kejonen om att arbeta med dokumentära serier, och kl 18:30 föreläser Adrian Malmgren om att misslyckas ihop en serie. Läs mer på Facebook-evenemanget.

Workshop och föreläsning om bildvärldar och världsbygge – Malmö

Hur skapar man bildvärldar och karaktärer för grafiska romaner, serier och bilderböcker? Prisbelönta norska konstnären och illustratören Øyvind Torseter gästar Bildvärld/Gränsland på Inkonst den 16 april, kl 18:00, för att presentera sitt arbetssätt och leda en workshop. Fri entré, ingen föranmälan behövs. Läs mer på Bildvärld/Gränsland.

STPLN:s gratisworkshops för frilansare – Malmö

Välkommen till nya, korta och kostnadsfria kurser för dig som vill vässa ditt kulturföretagande över en fika! Under mars och april hålls kurserna på engelska.
Problematic Energy Consumption, 18 april, 13-14, om hur du som kulturell och konstnärlig företagare kan kombinera kreativitet med klimatansvar.

Kurs: att beskriva sin konstnärliga praktik – Halland

Genom diskussion och med vägledning från kursledaren kommer du under två dagar att utveckla dina texter för tex ansökningar, artist statements, portfolio, hemsida och marknadsföring. Kursen är kostnadsfri. Du behöver inte ha någon koppling till den lokala regionen för att delta i kursen, men måste kunna medverka under kursdagarna som sker på Hallands Konstmuseum. Läs mer och ansök senast 21 april, via Kulturakademin.

Kulturfrukost om kulturarrangörens roll i samhällsutvecklingen – Boden, digitalt

North Creative Nodes bjuder in till Kulturfrukost: en serie evenemang som lyfter fram goda exempel, aktuella satsningar, och inspirerar till företagsamhet inom kulturella och kreativa branscher. Välkommen till Havremagasinet i Boden, onsdag 24 april 8.00-9.15! Eller strömma livesändningen av scensamtalet, kl 8:30-9:15. Anmäl dig eller hitta länk till livesändningen här.

Nätverksträff om hållbar utveckling i den gröna omställningen – Luleå

Är du intresserad av hållbar utveckling med fokus på människor, samhälle och samarbete? Är du idébärare/entreprenör som vill bidra till att skapa välmående livsmiljöer i den pågående gröna omställningen? Coompanion Norrbotten driver Impact Accelerator som är en webbaserad utvecklingsplattform för samhällsentreprenörer, och bjuder in till en nätverksträff på Kulturhuset Ebeneser den 25 april, kl 18.30 – 20.30. Anmälan krävs.

Finding Your Inner Invoice: föreläsning om marknadsföring och försäljning – Malmö

Var finns rätt målgrupp för dig, vilka tider på året är bäst för att marknadsföra sig och hur tar du kontakt med potentiella kunder? Och varför kan det kännas jobbigt att sälja in sig, egentligen? STPLN bjuder in till gratis fika + föreläsning för dig som vill bli bättre på att nå ut till kunder och beställare. STPLN 25 april kl 13:00 – 16:00. Läs mer och anmäl dig.

Frukostsamtal med Konstkonsulenterna i Sverige – distans

Konstkonsulenterna i Sverige fortsätter med digitala frukostsamtal under våren 2024 där konstnärer och aktörer inom konst- och näringsliv ger olika perspektiv på kulturella kreativa branscher. Alla samtal strömmas via samma videolänk.
10 april, 8:30-9:30, Sonia Hedstrand, konstnär och Eva Månsson, verksamhetschef KRO 
8 maj, 8:30-9:30 PUNKS ­– Passionsdriven Utveckling av Näringsliv Kultur och Samhälle

Digital föreläsning: Så lyckas du med prissättning, offerter och budget – distans för dig i Norrbotten

Hur gör man för att hitta rätt prisnivå och skapa lockande offerter? Under föreläsningen arrad av North Creative Nodes kommer Malin Winberg att berätta om sin säljprocess, att våga ta betalt, att hitta sina kunder och reflektera kring utmaningen med att både sätta och kommunicera ett värde på en tjänst. Det handlar också om service, ekonomisk planering och att våga misslyckas. Strömma föreläsningen fredag 26 april 10:00-12:00. Gratis, anmälan krävs.

Digital föreläsning: Skatt, moms & pension för frilansare – distans för dig i Norrbotten

Få en helhetsbild av skatter, ekonomi, pension och i vilken form du kan och vill organisera ditt frilansande yrkesliv. Och när och hur du skall planera ditt pensionssparande. North Creative Nodes bjuder på en föreläsning med Mats Möller som har arbetat på kulturinstitutioner och i det fria kulturlivet. Han driver idag en redovisningsbyrå nischad på kulturarbetare. Onsdag 15 maj 9.30-15.00. Gratis, anmälan krävs.

Stockholms Internationella Seriefestival

Den 25-26 maj pågår den tjugosjätte upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival [SIS] på Kulturhuset vid Sergels torg. Välkommen till ett myller av internationella gäster, scenprogram, marknad, filmvisningar och workshops!

Sommarkurs i riso-tryck – Sunne

RisooPrint bjuder in till två fyradagars kurser i Värmland. 29 juni - 3 juli arrangeras en utforskande grundkurs med din kreativitet och trycktekniken risografi i centrum, som passar dig som saknar tidigare erfarenhet av att skapa med risografi. 3 juli – 7 juli hålls kursen Zines and Artist Books, som utöver handledning i risotryck också täcker vik-och bindtekniker. Kursen passar den som vill skapa fritt i en kreativ miljö där fokus ligger på analogt skapande och bearbetning till olika bokformat. Läs mer och boka plats hos RisooPrint.

Publicerat 8 april 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer