Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background

Visuell festival i väst

Workshop 19 mars med Jesper Jenemark på Borås Konstmuseum. Foto: Lisa Brunzell

I Borås fick barnen doppa penslarna i kaffe – och måla sitt drömfika

Under våren pågår festivalen Nära men ändå så långt bort i Västra Götaland. I en serie workshoppar ledda av Illustratörcentrums medlemmar får barn och unga utveckla sitt eget skapande och komma i kontakt med konstnärliga uttryck, hantverk och tekniker.

Illustratörcentrum har tagit initiativ till festivalen, och arrangerar den tillsammans med lokala kulturinstitutioner på sju olika platser i regionen. En lördag i mars doftade hela Borås Konstmuseum kaffe när Jesper Jenemark visade ett gäng nyfikna barn hur man kan använda böndrycken för att skapa konst.

Foto: Lisa Brunzell

Hur fick du iden till workshoppen?

– Jag ville göra en workshop där alla kan skapa sina egna konstverk, men ändå få en sammanhållen helhet. Jag gillar själv att arbeta med begränsade färgskalor när jag illustrerar bilderböcker, så det kändes naturligt att använda ett begränsat antal färger i workshoppen. Det var sedan ett enkelt val för mig att välja att måla med kaffe och te, eftersom det är mina favoritfärger. Jag kom då på att temat ”Drömfika” skulle passa bra med tanke på kombinationen kaffe och te. Temat håller också samman motiven, men är öppet för fria tolkningar, säger Jesper.

Foto: Lisa Brunzell

Varför kaffe?

– Först och främst gillar jag den jordnära, varma färgskalan. Kaffe är lite svårarbetat, fast på ett bra sätt. Det blir lätt slumpmässiga färgskiftningar och målningarna blir mer levande. Och så luktar det ju så gott! Jag använder nästan alltid kaffe och te i mina egna illustrationer, och tycker att det är roligt att visa andra hur de kan använda sig av det.

Foto: Lisa Brunzell

Vad vill du att deltagarna tar med sig från workshoppen?

– Jag hoppas att de har haft roligt, och känner att det går att skapa med andra material än de man först kanske tänker på. Och att det kan vara givande att våga prova något nytt.

Foto: Lisa Brunzell

Blir du nyfiken på Jespers arbete? Kolla in hans portfolio.

Verken som barnen skapade kommer ställas ut på Alingsås konsthall 21 maj – 13 aug.

Festivalen arrangeras med stöd från Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer