Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background
Illustratörcentrum workshop 28 mars 2022 med Anders Lyon. Stora Mellbyskolan, Sollebrunn

Kreativa kartor med illustratören Anders Lyon

Arkitekten, illustratören och utställningsproducenten Anders Lyon använder ofta kartor i sitt arbete. När han höll workshop för årskurs 5 och 6 på Stora Mellby skola i Sollebrunn tilldelades eleverna varsin del av världen och en begränsad färgskala. Sedan fick de gå loss med att rita, klippa, klistra och måla i akryl – för att tillsammans skapa en jordglob.

Workshoppen var en del av festivalen Nära men ändå så långt bort, som pågår i Västra Götaland under våren. Ledda av Illustratörcentrums medlemmar får nära 250 barn och unga utveckla sitt eget skapande och komma i kontakt med konstnärliga uttryck, hantverk och tekniker på sju olika platser i regionen.

Foto: Lisa Brunzell

"Barnen har jobbat med jordgloben för att få syn på hur allt hänger ihop. När vi har behövt hålla avstånd har vi ännu mer förstått hur viktiga vi är för varandra. Fastän vi ibland är långt ifrån varandra så lever vi i samma värld och behöver varandra –människor, djur och all världens länder."
Anders Lyon

Vad är det som är så intressant med kartor?

– Kartor ÄR det mest spännande som finns! Mitt intresse började med att jag själv ville hitta och lära om platser och världen. Nuförtiden bygger jag egna världar tillsammans med mina uppdragsgivare. Kartor ska inte bara tala om var man är, de ska också vara inspirerande och locka till besök, säger Anders Lyon.

Foto: Lisa Brunzell

Vad vill du att deltagarna tar med sig från workshoppen?

– Att inte ta måleri och teckning på så stort allvar. Det ÄR bara att köra, och det BLIR bra.

Vad tar du med dig från mötet med deltagarna?

– Det är alltid roligt att träffa nya människor och göra nya saker, och uppleva hela processen från: "Hur ska det gå?” till "Oj, det blev riktigt bra!” Jag tror även att eleverna och läraren upplevde detta, och det var riktigt roligt.

Jordgloben som eleverna skapade tillsammans. Foto: Anders Lyon

Just nu arbetar Anders med en karta till High Chaparral, illustrationer till Ahlsell och en utställning för Sahlgrenska akademin. Blir du nyfiken på Anders och hans arbete? Kolla in hans hemsida.

Illustratörcentrum har tagit initiativ till festivalen Nära men ändå så långt bort, och arrangerar den tillsammans med lokala kulturinstitutioner på sju olika platser i regionen. Under tio workshops skapar nära 250 barn tillsammans med tio bild- och formskapare. Projektet ställs ut på Alingsås konsthall 25 maj–13 augusti.

Festivalen arrangeras med stöd från Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Publicerat 8 april 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer