Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background

Visuell festival i väst

Workshop på Örelunsskolan med Catherine Paterson och Marie Caroline Peris Foto: David Eng

Ritmaskiner låter oss rita med avstånd

Pandemin har lärt oss att mycket går att göra även med avstånd till varandra. Samarbete, design och ritande stod i fokus när elever på Örelundsskolan i Bollebygd fick göra egna ritmaskiner. De guidades av barnkulturdesignerna Catherine Paterson och Marie Caroline Peris

Workshoppen var en del av festivalen Nära men ändå så långt bort, som pågår i Västra Götaland under våren. Ledda av Illustratörcentrums medlemmar får nära 250 barn och unga utveckla sitt eget skapande och komma i kontakt med konstnärliga uttryck, hantverk och tekniker på sju olika platser i regionen.

Foto: David Eng

Hej Catherine och Marie, berätta om workshoppen ni höll!

– Vi gjorde ritmaskiner för att rita tillsammans och samtidigt hålla avstånd! Vi gav barnen olika material som tråd, upphittade objekt, kol och pastellkritor och delade sedan upp rummet med långa band av brett papper på golvet för att rita. Två och två fick de sedan skapa ritmaskiner som de kunde använda för att rita tillsammans från motsatta sidor av pappret. 

Foto: David Eng

Vad vill ni att deltagarna tar med sig från workshoppen?

– Vårt mål var att tillhandahålla en ritupplevelse med fokus på processen i stället för på resultatet. Vi ville också utmana mer traditionella teckningstekniker genom att ge barnen en möjlighet att teckna genom lek och experiment. Vi hoppades kunna visa på vikten av en meningsfull och rolig samarbetsprocess – särskilt nu, efter mycket separation och individuellt arbete. 

Vad tar ni med er från mötet med deltagarna?

– Vi var så glada över att se hur snabbt barnen tog åt sig uppgiften och hur engagerade de var i processen. Vi var lite nervösa för att de skulle bli upprörda över att deras teckningar var så röriga, men det visade sig endast bidra till det roliga! Från barnens feedback har vi lärt oss att om vi gör den här typen av workshop igen behöver vi ett större utrymme där vi kan rita med större avstånd – och på taket. 

Foto: David Eng

Catherine Paterson driver designstudion Lekkontoret, som arbetar med konst och deltagande-projekt inom design med barn. Några av Lekkontorets pågående arbeten inkluderar ett projekt med Röhsska DesignKlubben för att aktivera ett offentligt rum i Biskopsgården, ett samarbetsprojekt för mönstertillverkning mellan barn och en textildesigner samt en deltagande-dockteater för Majornas Bokmässa.

Marie Caroline Peris är frilansande illustratör och grafisk designer och arbetar med projekt med skolor och privata kunder. Hon arbetar för närvarande med en porträttserie av kvinnliga konstnärer i Göteborg, som hon hoppas kunna ställa ut tillsammans med verk av konstnärerna detta år. Marie arbetar också deltid som fritidsledare på en internationell skola.

Illustratörcentrum har tagit initiativ till festivalen Nära men ändå så långt bort, och arrangerar den tillsammans med lokala kulturinstitutioner på sju olika platser i regionen. Under tio workshops skapar nära 250 barn tillsammans med tio bild- och formskapare. Projektet ställs ut på Alingsås konsthall 21 maj–13 augusti.

Festivalen arrangeras med stöd från Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer