Sökhjälp

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

Portfoliostöd

Svartvit illustration av människor som möts och samtalar runt ett bord.
Illustration: Iso Lindh, redaktionellt för Syndikalisten

Synligare projekt med alt texter och rätt taggar

Öka chansen att uppdragsgivare hittar fram till dina projekt! I december 2022 lägger vi till en funktion för alt texter och uppdaterar funktionen för taggar – passa på att optimera din portfolio. Checka också gärna av att du inte gjort någon av de vanligaste portfoliomissarna, läs mer om dem här.

Alt texter gör dina projekt lättare att hitta på Google

Eftersom sökmotorer som Google inte kan se vad en bild föreställer, använder de text som finns runt bilden för att gissa vad bilden handlar om. Det är ett av flera skäl till att lägga in bra presentationstexter i dina projekt, men för att öka chansen att Google ska ranka dina just dina bilder som relevanta bör du även lägga till en alt text.

Alt text skrivs in för att tolka hur bilden ser ut för den som inte kan se bilden. Funktionen används både av sökmotorer och synnedsatta som vill förstå bildinnehåll. Men för den som tittar på din portfolio är inte alt texten synlig. Text som ska läsas och som kompletterar och beskriver ditt projektet passar därför bättre i projektbeskrivningen.

Taggar gör dina projekt lättare att hitta på illustratorcentrum.se

Funktionen för taggning är till för vår sajts interna sökfunktion. Den gör det lättare för uppdragsgivare redan är inne på sajten att hitta projekt och kreatörer med den stil och kompetens som uppdragsgivaren letar efter, och är ett bra komplement till kategorierna för kreativt område, uppdragstyp och teknik.

Taggar gör det också smidigare för oss att söka fram och föreslå dina projekt när en uppdragsgivare ber oss förmedla en kreatör.

I december 2022 uppdaterar vi taggfunktionen för att göra sökfunktionen smidigare. Vi minskar antalet taggar ner till ca 600 för att hålla dem relevanta och ersätter ovanliga taggar med sådana som det är mer sannolikt att uppdragsgivare använder (tex ingår taggarna sparv, uggla, eller fiskmås nu i taggen ’fåglar’).

Exempel

Bilden nedan har ett syfte och sammanhang som bäst förklaras genom titel och presentations- och bildtext. Men för att projektet ska bli lättare att hitta kan följande taggar och alt text passa:

Förslag på taggar: samtal och diskussioner, arbete, arbetsplatser, möten, linjeteckning, svartvit, enkel

Förslag på alt text: Svartvit illustration av människor som möts och samtalar runt ett bord.

Svartvit illustration av människor som möts och samtalar runt ett bord.

Vill du ha hjälp att sökmotoroptimera din portfolio?

Hör av dig så kan vi bollplanka hur du kan välja alt texter och taggar, presentera din kompetens för att locka uppdragsgivare, och bli lättare att förmedla. Skriv till [email protected], eller ring 08-702 14 05.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer