Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background
Illustration: Hannah Arnesen för Natur & Kultur

Aktuella tips och utlysningar i september 2023

Portfoliokurs, seriefestivaler, extra många utlysningar! Här är sånt som du som medlem kan vilja hålla koll på under den här månaden.

Utlysningar

Ann-Margret Lindells stipende för konstnärer inom alla grafiska uttryck

Open call för Sveriges största stipendie för unga konstnärer (födda 1983 eller senare) och verksamheter som arbetar med grafiska uttryck – screentryck, bokillustration, monumentala målningar med mera! Detta stipendium ställer inga krav på särskild utbildning eller andra meriter. Sista ansökningsdag 12 september, kl. 13.00. Läs mer här!

Internationellt utbyte och resebidrag

För dig som har en konstnärlig praktik inom exempelvis bildkonst, fotografi, formgivning, konsthantverk, design, illustration, textilkonst eller arkitektur. Syftet med Konstnärsnämndens bidrag för internationella utbyten och resor är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidragsformen innefattar bidrag för internationellt utbyte i utlandet, internationellt utbyte i Sverige samt resebidrag. Ansökan öppen 2 jun - 14 sep 14:00 2023. Läs mer här.

Intresseanmälan till Skapande skola i Malmö

Vill du ta fler uppdrag med workshops för elever i grundskolan? Nu kan du presentera dig för lärare (och elever!) på inspirationsdagen SPRAAK den 8 november. Du kan också visa upp din workshopidé i en lista som visar upp ett utbud av bokningsbara workshops. Arrangör är Malmö stads grundskoleförvaltning. Deadline för att intresseanmälan är 12 september. Gör intresseanmälan här.

Design- och formgivningstävlingen Ung Svensk Form

Den årliga tävlingen Ung Svensk Form syftar till att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning samt att nå ut till nya målgrupper. Här görs ingen skillnad på formgivning – ansök med till exempel grafisk design, produktdesign, arkitektur, inrednings- och utställningsarkitektur, möbler, konsthantverk, armatur, glas, keramik, metall, textil och mode. Du kan också söka med foto, rörlig bild, webb och multimedia.

Formgivare som 36 år eller yngre (födda 1985 eller senare) är välkomna att söka. Äldre sökande kan delta om de är studerande eller examinerats i år. 10 stipendier delas ut till nominerade bidrag, med bl.a. arvoderat skissarvode för PostNord-frimärken och arbetsstipendium för IKEA med lön och boende. Vinnande bidrag turnerar dessutom i Sverige. Deadline för ansökan är 17 september. Läs mer och ansök här.

Kulturbryggan – stöd till nya och oprövade kulturidéer

Vill du som kanske inte ansökt projekt stöd förut testa något nytt? Har du en projektidé som genom ämne eller utförande kan bidra till ny och oprövad kultur? Kulturbryggan gillar udda koncept! Ansökningsperiod 1-22 september. Läs mer här!

Transit Kulturinkubators tvååriga konstnärsresidens - Stockholm

Inom residenset får yrkesverksamma konstnärer tillgång till ateljéplats, workshops, erfarenhetsutbyten, coachning och work in progress-tillfällen med konstnärskollegor inom en bredd av fält. Transit är inte bara en arbetsplats med kontor, mötesrum och produktionsrum, det är också ett nätverk av yrkesverksamma konstnärer som stöttar varandra, lär sig av varandra och utvecklar sina verksamheter ihop under två års tid. Deadline 29 september. Läs mer och ansök här.

Region Uppsalas kulturstipendier - Uppsala län

Sök arbets-, utvecklings- och hedersstipendier för 2024! Ansöknan är nu öppen för professionella kulturutövare inom alla fält, som är folkbokförda i Uppsala län. Deadline 1 oktober. Läs mer här!

Event

Malmö Seriefest

En tvådagars seriefestival med fokus på fanzin och självpublicerade serier – programpunkter, liveteckning och marknad i Ridhuset i Folkets park, 2-3 september. Läs mer här.

Öppna feedback-kvällar - Malmö

Sitter du också och arbetar själv? Har du fastnat och behöver feedback från en kollega? Välkommen till tre öppna feedback-kvällar, här möts kreatörer för att inspireras och inspirera genom att visa skisser, manus, portfolios och pågående projekt i varierande form. Besökarna kommer att delas in i smågrupper för att samtala om sina bilder och processer. Representanter från Illustratörcentrum och Svenska Tecknare finns på plats som stöd. Vi bjuder på dryck och tilltugg.

Varje kväll är ett separat arrangemang och man kan komma på en eller alla datum. Tillfällena är: 29/8, 12/9, 26/9 mellan kl 17:30 – 19:30. Läs mer här!

Skillinge seriefestival - Skåne/Österlen

8-10 september är Österlens seriefestival tillbaka för femte året. På programmet står punkter om serier i skolan respektive fackpress, digital publicering och inkomst, serieforskning och manga. Bland gästerna finns Lena Furberg, Joakim Pirinen, Nina Hemmingson, Erik Svetoft, mfl. Läs mer här!

Portfoliokurs - Östersund

Under två kostnadsfria helger i september resp oktober kan yrkesverksamma inom bild- och form lära sig mer om att göra riktigt bra portfolier. Kursen täcker allt mellan att ljussätta sina verk inför foto, och att skriva en säljande biografi. Nyttigt för den som vill presentera sin verksamhet på ett effektivt sätt. Arrangeras av Bildkonsten/Region Jämtland Härjedalen. Anmäl dig senast den 10 september, begränsat antal platser. Läs mer här!

Webbseminarium: AI and the Illustration Industry

Nätverket European Illustrators Forum bjuder in till ett seminarium som ger internationella perspektiv på hur illustratörer förhåller sig till en framtid i förändring. Seminariet lyfter juridiska perspektiv, arbetet bakom ett globalt initiativ för att reglera bruket av generativ AI och spaningar om hur branschen utvecklas. Föreläser gör företrädare för tyska, italienska, och turkiska föreningar för illustratörer.

Seminariet är gratis men kräver föranmälan. Det hålls via Zoom kl 14:00-16:00 den 14 september. Läs mer här.

Katalogrelease Swedish Illustrators & Graphic Designers 2024 - Malmö

Kom och fira den nya katalogen på Rum för bild och form, Friisgatan 12, kl. 18-20 den 22 september! Medlemmar, beställare och andra intresserade är varmt välkomna. Dessutom blir det finissage för vår affischutställning. Mer information kommer! Läs mer här!

Katalogrelease Swedish Illustrators & Graphic Designers 2024 - Göteborg

Katalogrelease nummer två sker kl. 19-21 den 28 september,Formcenter Väst, Masthamnsgatan 3. Kvällen blir ett samarbete med Svenska Tecknare, som har en release för nya numret av Tecknaren. Läs mer här!

Panelsamtal Bokmässan - Göteborg

kl. 13.30-14.20 den 28 september Hur försörjer man sig på sitt tecknande? Illustratörcentrums förmedlare Lisa Engström i samtal med Yvette Gustafsson och Marie Tillman, moderator Helena Bergendahl. Arrangerat av Illustratörcentrum och Seriefrämjandet. Samtalet ingår i entrébiljetten till Bokmässan. Plats: Serie- och fantastikscenen. Läs mer här!

Virtuell konstutställning - stora delar av Sverige

Vävda rum - Sveriges största utställning med virtuell offentlig konst, är landets första nationella utställning i augmented reality. Med hjälp av en app kan verk från tio samtidskonstnärer visas i det offentliga rummet. Utställningen visas av konst- och kulturföreningar i nästan hälften av Sveriges kommuner till den 30 september 2023. Läs mer här!

Seminarium och fest på Kolla!-dagen - Stockholm

Svenska Tecknare bjuder in till inspirationsdag och galakväll på Färgfabriken den 4 oktober. Delta digitalt eller på plats under ett seminarium om kreativitet och AI, och närvara vid branschfest och prisutdelning för Kolla!-tävlingen. Illustratörcentrums medlemmar får 50% rabatt på biljetter med koden KOLLA50. Läs mer här!

Seriefest i Väst

Seriefestivalen återvänder med programpunktar på flera orter i Västra Götaland. Och under Kulturnatta invigs festivalens seriemarknad, som kommer att hållas på Frilagret under 27-28 oktober. Läs mer här! Deadline för att ansöka om utställarplats på marknaden är 15 septemberläs mer om utställarplatser här.

Publicerat 4 september 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer