Rådgivning

Vi hjälper dig hitta rätt kreatör

header-background

Beställarguiden

Säkerställ att leveransen stämmer enligt överenskommelsen

När du har fått ditt slutgiltiga material, säkerställ att leveransen innehåller det som ni har kommit överens om och att materialet är i de format, filstorlekar och färgprofiler som du har beställt.

Är allt som det ska? Då kan du godkänna leveransen. Vi rekommenderar ett skriftligt godkännande – både för din och kreatörens skull. När du väl har godkänt slutleveransen är ansvaret för materialet ditt.

Grattis, du har nu ett unikt material att använda!

Kom ihåg:

Ändringar i materialet

Tänk på att du som beställare inte har rätt att beskära eller på annat sätt förändra materialet utan att ha fått ett medgivande av kreatören.

Hantering av original

Om inget annat avtalas är det den visuella kreatören som äger original och arbetsfiler. En upphovsperson har enligt upphovsrättslagen en uteslutande rätt att förfoga över sitt verk och framställa exemplar av det. Det krävs därför en särskild överenskommelse och en utökad ersättning ifall du som beställare önskar ha rätten att förfoga över arbetsfiler och original.

Överlåta rättigheter

Om du som beställare har erhållit nyttjanderätter för att använda materialet fritt, innebär det inte att du har rätt att sälja materialet vidare till någon annan, så kallad tredje part. Om du har önskemål om att få den rätten måste du avtala särskilt om det. Se då till att de villkor du har förhandlat fram med kreatören även gäller för den tredje parten.

Namnge kreatören

En upphovsperson har rätt att namnges enligt god sed, det är en del av upphovsrätten. God sed gäller eftersom det finns fall då det är praktiskt omöjligt att namnge kreatören.

Utvärdering

Sist men inte minst: utvärdera gärna samarbetet tillsammans. Det är värdefullt för båda parter att gå igenom vad som fungerade och vad som kan förbättras.

Illustration på två personer omgivna av ballonger och konfetti, de håller i en laptop.
Illustration: Matilda Hall

Vi använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Acceptera
Läs mer